Start sidan


Blogg för Foxdalens kennel, här ska jag skriva lite om vad som händer.

30 maj
Jag har nu uppgraderat mig med en ny bloggsida. Jag bloggar från nu på http://foxdalens.wordpress.com/

29 maj
Jag har haft det lite trögt med läslusten ett tag men nu har jag börjat med en bok som jag funderat på ända sedan den kom ut för ca 1 år sedan. Det är Thomas Bodströms politiska memoarer Inifrån. Makten, Myglet, Politiken. Har bara läst några kapitel men den känns lovande, hur som helst så är det en bok som ger ett första intrycket som är helt ok, han verkar beskriva sin politiska karriär och politiken på ett ärligt och uppriktigt sätt. Jag kommer med en recension nå tag. 

27 maj
Strax efter lunch i dag drog Bernt och jag ut på abborrfiske, tänkt abborrfiske i alla fall. Vi var eniga i att det var nog lite för tidigt på säsongen men det sög i fisketarmen i oss båda så vi bestämde oss för ett försök. Tvärdött på abborrarna förutom ett par små som Bernt fick, jag fick en gädda, en liten som vanligt. Men fortsätter det här vackra vädret så är det nog inte långt bort innan fisket blir bra, bättre än i dag i alla fall! Kan i och för sig inte bli sämre.
Den tiden vi har framför oss nu med en lång skön sommar är oslagbar, tidigare har jag nog haft hösten som nr ett men jag börjar vackla på det för varje år som går, kan tro om åldern har nått med det att göra?

Jag måste bara få skriva några rader om gårdagskvällen också, kanske den roligaste kvällen på hela året här på "Byn"! Då kanske det är någon som undrar vad som hände då? Jo, då var det den årligt återkommande matstafetten och som vanligt helt lyckat. Det är så spännande när man sitter och sprättar kuverten med informationen vart man skall åka och äta, vilka mer än vi kommer, vad kommer man bli bjuden på för mat. Lika spännande är det när man väntar på de som skall komma hem till oss, i år hade vi efterrätten som är nog den lättaste rätten. En helt igenom lyckad kväll!
 Ett stort tack till Er som fixar så dryga 200-250 personer får en så trevlig lördagskväll med god mat och gemenskap. Hoppas att Ni orkar ett år till minst!


Det är en 2 hästars Yamaha som hjälper mig runt på sjöarna. En driftsäker maskin som är lättstartad dessutom!

26 maj
Vilken kväll jag var med om i går. Fick frågan av Henke Törnberg om jag ville följa på gäddfiske och naturligtvis så hängde man på, trodde väl inte så mycket på det där om storgäddor om jag skall vara ärlig men eftersom vädret var så bra så visste jag att vi skulle få en skön kväll utan de berömda storgäddorna. Men va fel jag fick, inte för att vädret blev dåligt utan att storgäddorna fanns där också, trots att jag var lite skeptisk före. Vi fick tillsammans 16-17 gäddor varav jag lyckades med en 6-7 st, sen är det bara erkänna direkt utan omsvep att mina två största vägde ca ett kilo. Henke däremot tog en på 8,5 kg, en på 5,5 kg, en på 3,5 kg, helt otroligt. Hugget som gäddan på 8,5 gjorde kommer jag aldrig att glömma, snacka om plog och plask. Tänk att haft det på film, vilket minne.
Tack för uppvisningen Henke! Bara konstatera, "man skall kunna också", det gör inte jag!


Här 8,5 kg gäddan på väg in i båten.


8,5 kg, vilken fisk.


5,5 kg inte dåligt det heller.

24 maj
Nu är det sommar, två saker har hänt den här veckan som gör mig säker. Det första är som Du såg i förra blogginlägget att gräsklipparen kommit fram, sen det andra är att Britta och Malva varit till Öjeparken på tjejträff. Malva är väldigt problemfri att ha med sig enligt Britta och det är är säkert kul för Malva att komma ner på Byn så hon får se lite annat än bara skog skulle jag tro!


Det här gillar Malva, sitta i knä eller som här ligga på Britta.

22 maj
Första kvällen för i år som jag umgås med en som jag bara har en relation med under sommarhalvåret. Hade tänkt varit ute med den förra veckan en gång men eftersom den inte ger mig någon energi alls mot vad ger/köper åt den så kan det vara svårt att motivera sig, men nu är det bara hålla i. Brukar lägga ett par timmar en till två gånger i veckan på den, det räcker gott och väl. Fördelen är i alla fall att jag får styra och bestämma hur jag vill plus att den är ganska okomplicerad!


Naturligtvis är det gräsklipparen!

19 maj
Vi hade ju några parningar under vintern med våra hanhundar "Lilleman" och "Lipton" som resulterade i några valpar. Det är ju alltid spännande med några jaktprov och jakter med de egna hundarna, men nu blir det ytterligare en dimension i det hela när man har dessa valpar att följa. Kommer de att infria förväntningarna, blev det som man hoppats? Det visar sig med tiden så är det ju med hundaveln, resultatet får man ju oftast efter ett par år. Några av dessa valpar kommer förhoppningsvis också ut på ett eller eller flera jaktprov och då får man ju verkligen chansen att se dem i den i den miljö som de är avlad för, nämligen jakt.
Jag har haft lite kontakt med en av dessa valpköpare och han/hon (jag säger inte vilken det är) har med lite glimt i ögat sagt att Derbyt 2013 ska man deltaga på!. Det är ju sådana valpköpare som är så roliga, de som redan när valpen är liten har mål för framtiden. 

Alla Ni som har valpar ur dessa kullar vill jag önska Lycka Till!

Fick förresten i dagarna en bild på en valp efter Lipton som heter "Red Garlic´s Ubåten Ulf" som hans ägare Mia Grödinger tagit. Ser ut att vara en kraftfull liten herre, kommer säkert att gå som en ubåt i fasansnåren i framtiden!


                                                                                             Foto: Mia Grödinger

17 maj
I dag ska jag inte skriva om vad jag gjort utan vad min dotter Britta gjort. Hon har under tre dagar varit i norrhälsingland och vandrat knappa 5 mil och cyklat dressin ca 2,5 mil. Hon har läst en kurs med inriktning friluftsliv på gymnasiet och det här var väl någon typ av avslutning om jag har förstått det rätt. Hur som helst så tycker jag hon har gjort det fantastiskt bra då det inte är bara är att gå långt, utan man måste bära med sig ganska många kilon för tre dagars överlevnad i skogen också.
Bra gjort Britta!

16 maj
Värmen lyser med sin frånvaro, trots det så sådde jag mitt lilla grönsaksland nu efter jobbet. Det är inte större än ca 3 kvadrat, men man får i alla fall lite närproducerat att äta framåt sommaren.

På hundsidan är det lite halvrörigt, Nora löper och har man då två hanhundar så är det "ruffigt". Har alltid haft minst två tikar och jag kan inte komma ihåg att löpen har kommit samtidigt på dessa mer än en gång. Som vanligt så är det bara vänta ett 2/3 månader så är det dags för nästa och allt vad passning det innebär.


Inte är det stort men det räcker, ska ju rensas också.

13 maj
Kommer just hem från utställningsträningen, blir bara så imponerad av vilka framsteg kursdeltagarna gör. De som gör de största framstegen är förarna vilket med automatik visar sig på hundarna. Vi kör en ganska avslappnad träning där en tanke jag har är att både hundar och förare skall känna en lugn harmoni för att kunna umgås avslappnat trots att vi jobbar tajt ihop.
Christer var dit och tog några bilder i kväll så det kommer säkert på nyhetssidorna i Jaktmarker och Fiskevatten under sommaren. Christer och jag pratade efteråt och båda var eniga om hur roligt det är att se så mycket unga hundar när vi annars har så lätt att bara prata varg och vilka problem det medför för löshundsjakten. Tycker det är bevisat med det här stora  intresset att många trots allt är beredda att satsa på älg/stövarjakt även i framtiden. Nu kör vi en sista gång nästa söndag, sen är alla 25 helt klar för att visas upp på utställning!

12 maj
Då är man en erfarenhet rikare, erfarenhet kanske man inte ska kalla det men nu har jag skurat fönster för första gången i mitt liv. Måste faktiskt säga att de blev riktigt snygga! Nu blir det en sväng i skogen med cockrarna, betydligt roligare än hushållsgörat!

I kväll skall vi grilla med ett gäng kompisar vilket alltid är trevligt.

7 maj
Verkar bli ett kanon väder i dag samma sak var det i går, lite kyligt på morgonen men sen blev det hur skönt som helst. Det är klart att efter de sista dagarnas "trökväder" så behöver inte solen visa sig mycket förrän man bara njuter. Funderade under förra veckan på att så lite i grönsakslandet men tur var det att man avstod när det blev så kallt och snöigt. Men så fort som väderleksprognosen visar lite värme åker fröna ned.

Som jag skrev förra helgen så startade jag en utställningsträning där det också ingår lite allmänt "hyfs" och med det menar jag att hundarna skall kunna röra sig runt andra hundar i ett avslappnat läge. Uppslutningen blev mycket större än jag trodde från början, vi är nu 25 st uppdelade i två grupper. Det som är roligaste med att vara en handledare i en grupp som den här är när man ser vilka framsteg hundarna gör och det är helt tack vare att deras ägare är så seriösa med träningen under veckorna. Häftigt att se hur t.ex. jämthundshanarna står avslappnade bredvid varandra utan att spänna. Nu är jag ingen älgjägare längre men det är något speciellt med gråhundar och jämtar, oftast rejäla hundar som med rätt vägledning blir otroligt följsamma. Sociala hundar med andra ord.

I bland så har jag sagt "inte en chans att jag köper en sån där eller det där ska jag aldrig börja med" det skall jag försöka sluta med. Det händer stup i ett att jag får krypa till korset och har fallit dit, senast var för ett par veckor sedan då jag fick Facebook, bara erkänna jag är in varje dag och läser om vad folk har för sig. Nu har det hänt igen, Siv och jag har köpt varsitt par gåstavar, pensionärsvarning..... Eftersom jag jobbar kvällar den här veckan så blir premiärturen nu på fm. Jag kommer inte att gå på vägarna runt byn utan jag tar hundarna och åker till Kygelvallen då är risken att någon ser mig inte så stor, känns lite "fjolligt" trots allt. Kommer en rapport nå tag om hur jag tyckte det var.
Förresten, golf ska jag aldrig, aldrig börja med.

5 maj
Olle och jag är ensam hemma i helgen, Siv och Britta är i Stockholm på shopping, att dom bara orkar!?

Vi hade en skön kväll i går med hockey på tv:en, såg i alla fall nästan hela matchen slumrade till ett par gånger men inte mer! I dag har jag följt med David till Staffans Vapen i Borlänge där han köpte en älgstudsare. Han fick tag på en fin begagnad Husqvarna 1640 i kaliber 6,5x55, perfekt kaliber om man vill ha en allround bössa för rådjur, älg och toppjakt. Jag hade lite funderingar hur väglaget skulle vara men det var helt ok trots all snö som kommit. Själv så blev det ett par askar tändhattar, man måste passa på att fylla på förrådet med laddgrejor när man har tillfälle.

Nu ska Olle och jag ha en liten festmåltid, jag håller på att laga till två orrbröst och till det skall vi äta murkelsås och kokt potatis. Skriver alltid på påsarna som jag fryser in köttet i vart de är skjutna och för vilken hund, man får fina minnesbilder från jakterna då. De här gången har Lilleman och Lipton bidragit med varsin.
 


Vi stannade på vägen hem för att Bernt skulle få sig en pipa rök och Du ser hur våra trakter ser ut nu. Snö, snö, snö.

1 maj
Fick några fina bilder på Lillemans valpar som Elisabeth Persson tagit, kullens uppfödare. Jag har lagt in några av dessa här under.
Nu under eftermiddagen så skall Malva och jag åka till Marie och hennes Plura och träna lite. Tycker det är skönt att bara ha en hund med i bland och jag tror också att de mår bra av att få åka iväg ensamma med husse ibland.

Det går framåt för alla som blev hemlösa efter helgens brand, morsan har fått en liten etta som vi skall stoppa in lite möbler i den här veckan. Under nästa vecka så kanske de skall få göra ett besök i de lägenheterna för att se om det går rädda något, bara hoppas att det finns lite foton, smycken som kan vara arvegods kvar, det visar sig.

 

29 april
I kväll har jag haft en utställningsträning som det kom 19 st till! Perra Götesson är den som har organiserat och dragit ihop den här gruppen och han trodde faktiskt att det skulle komma många, jag trodde inte i mina vildaste fantasi att det skulle komma så många som det gjorde, men kul var det. Nu när det blev en sådan uppslutning så kommer jag att dela gruppen till två under de kommande tre söndagarna. Det var en jämn fördelning mellan älghundar och stövare, en vorsteh och en finskspets var också med. Det blir så klart inte bara utställningsträning utan det blir en del övningar som man kan kall allmän hyfs också.

28 april
I natt rasade en stor brand här i Edsbyn. Ett våningsplan i ett hyreshus totalförstördes, vilket skick våningarna under är i är det ingen som vet ännu. Morsan bor (bodde) i alla fall i våningen under den totalförstörda. Hon vaknade vid tre och då var det bara fly, hon fick med sig de kläder hon hade på kroppen plus bilnycklarna, telefon och portmonnän sen är nog resten borta.


Ca 10-12 lägenheter urblåsta och ett 30 tal brandskadade. Hur många som förstörds av vatten är det ingen som vet.

24 april
Nu har det hänt igen, klicka och läs själv. http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Nyheter/Nyheter/2012/04/Varg-skots-i-farhage-1.24769/  Skönt att läsa att fårägaren som förresten jobbar på samma ställe som mig inte är misstänkt för något brott, fattas bara det också förresten....

22 april
I dag har vi varit till Elisabeth och sett på "Lillemans" och Cajsas valpar, dom har redan hunnit bli 6 veckor. Tog några bilder men det är inte bara att foto valpar som inte är stilla många sekunder i taget.

Det är en jägare/friluftsintresserad tjej som heter Miranda som beskriver det väldigt klokt med text och bilder en anledning till att man jagar. Klicka på den här länken och läs själv  http://www.nogg.se/startPage.asp?idHomepage=37461 . Jag vet att det finns många "tamdjur" som lever ett fint liv innan slakt men nog är viltkött kvalité!


Britta men en av de två röda tikarna.


Som jag skrev full fart. Kullens enda hane närmast kameran.

21 april
I morse när jag vaknade såg det ut som på bilden här under, vit överallt. Nu ska inte vi klaga, för oss är det första snövädret sen det blev bart och redan nu i kväll så är de mesta borta. Innan jag for på årsmötet så skottade jag bort snön under fågelstugan och kastade dit lite frön, Ni må tro att det blev en invasion utav fåglar där.
Årsmötet då, ca 40 personer kom och eftersom vi är ca 500 medlemmar i Gävleborgsläns stövarklubb så var det ganska dålig uppslutning. Kan ha berott på vädret, de flesta har säkert lagt om till sommardäck på bilarna och var rädda att ge sig ut i trafiken. Jag satt mötes ordf. och det gick bra, men det brukar heller aldrig vara några problem då de är lugna årsmöten för det mesta.


Årets sista snöväder får man hoppas.

20 april
I morgon (lördagen 21 april) har Gävleborgsläns stövarklubb årsmöte i bygdegården i Altorp, Norrala.
13,00 börjar det med lite orientering och diskussioner om aktuella frågor, motioner till fullmäktige mm.
Ca 14,00 är det kaffe.
Ca 14,30 Årsstämma
Ca 15,30 prisutdelning från säsongens jaktprov och utställningar.

Syns där!

18 april
Nu när jag satte mig vid datorn och tänkte skriva några rader i bloggen blev det problem, har inget intressant att skriva om känns det som.  Men så slår mig tanken, men varför måste det alltid hända något? Den här kvällen tex har varit otroligt skön utan att det för den delen har hänt något speciellt. Hur som helst så åkte Siv och jag efter jobbet till Kygelvallen och gick en runda på drygt 50 min i ett kanon väder, ca 10 grader varmt och solen sken så där skönt som den bara kan göra under de första vårkvällarna, sen att fåglarna sjunger gör ju det ännu mer fantastiskt. Under tiden vi var där så fixade Britta och Mattias kvällsmaten så det var bara sätta sig och käka när man kom hem, lyxigt va? Nu hör det inte till vanligheten att hon lagar maten men skönt och gott var det. Tack Britta och Mattias!

Jag har funderat varför det går så mycket fågelmat i automaten nu på slutet men jag fick svaret alldeles nyss. Det var en hackspett som satt och kasta ut allt som är i den och det har den gjort varje dag den här veckan. Nu gör det inget för det kryllar av alla möjliga småfåglar på backen som äter upp sig inför den kommande häckningsperioden, det tycker jag är ett bevis för att dom är tacksam för att man matar dem ännu. Jag ska mata upp de frön som jag har hemma sen bör de klara sig själv med de insekter som börjar komma.


Så här ser han ut automat tömmaren.

 

14 april
Nu var ett ett tag sedan det kom någon uppdatering här på bloggen. Det beror på att det händer inte så mycket, man jobbar på dagarna, motionerar hundarna och tittar på SM-finalen i hockey på kvällarna synd att Brynäs är så bra stor risk att det inte blir så många matcher. Bara hoppas att Skellefteå tar sig samman och vinner i dag.

Men en "stor" sak har hänt den här veckan, Britta har fixat Facebook åt mig. Och jag som alltid sagt att det skall jag aldrig ha, men nu sitter man där..... Allt började med att Hasse hade lagt ut en film på några cockrar i arbete på sin Facebook som jag ville se, jag sa åt Britta att hon skulle bli kompis med honom så jag genom hennes FB skulle kunna kika, men i stället skapade hon ett konto åt mig och det är bara erkänna direkt att det är lite kul att följa sina hundkompisar i deras vardag. Jag skall i alla fall försöka hålla bloggen uppdaterad så inte allt hamnar på FB men det är lättare att skriva på bloggen under jaktsäsongen känns det som, händer mer då.

8 april
Har tränat lite apportering med Tobbe och Marie i två dagar, jätte bra träning hade vi. Vi körde både med kråka och dummies.

 
Malva

 
Lipton


Tobbe och Maries Plura

6 april
Långfredag och fyra dagars ledighet skönt! I dag har jag skjutsat Olle och två av hans kompisar till en liten crossbana så dom har fått kört av sig lite. Olle köpte en halvgammal 250 cc för några dagar sedan som kom nedplockad, men Mattias och han har gjort ett bra jobb under några kvällar så nu fungerade den bra.


Vilka leksaker.......

2 april
Nu är det problem, inga allvarliga men jag vet inte riktigt vad jag skall skriva om, händer inte så mycket här i Ämnebo nu. Dessvärre har vi åkt på en förkylning i familjen som bara går runt runt. Inte så vi är sängliggandes men det är ändå irriterande då man inte känner sig 100%.
Hade i alla fall besök av Marcus från Åland i helgen, jätte trevligt. Vi tränade lite med hans Breton, Christer var också med med sin unga Bretontik Cilla. Marcus och Christer åker till fjällen ett par dagar och skall träna, tro inte jag är avundsjuk. Nä, nä ja åker så gärna och jobbar, jobbar kvällsskift den här veckan dessutom.
Nu skall jag ta hundarna och åka till Kygelvallen och gå en runda. Kygelvallen är ett motionsområde strax utanför Edsbyn som har slingor i alla möjliga längder, fin natur dessutom.

       
Vi har en tall som är så onormalt kvistig på vår tomt så jag vet inte vad. Naturligtvis måste det
varit något som hänt med den för många år sedan annars hade den inte sett ut så här.

29 mars
Har suttit och surfat runt på olika sidor på nätet och letat utan resultat, det jag har sökt är om det blev något nytt beslut rörande fjälljakten. Jag trodde att under gårdagen så skulle ett nytt regeringsbeslut och förhoppningsvis ett klokare sådant tas som ger svenska medborgare förtur på jaken i vår fantastiska fjällvärd. Men men, bara vänta och se.

25 mars
Nu i kväll har vi varit och tittat på "Lillemans" fyra avkommor, de har redan hunnit bli två veckor gamla. Väldigt fina välmående valpar, svårt att se så mycket mer i den här åldern men helt klart så har Cajsa mycket mat åt dem!

Nu är det vår för mig, jag vet inte hur SMHI definierar våren men för mig är det så. Därför att jag har cyklat med hundarna, hittat "tussilago" (heter nog Hästhov på riktigt), sett många olika flyttfåglar, tvättat bilen hemma på gården samt fått flera rapporter på björnarna gått ur idena. Kommer nog med fler vårtecken framöver.

23 mars
I dag har jag och de andra arbetsledarna på mitt jobb haft en angeltävling, vi delade upp oss i fyra lag som hade två till tre personer i varje. I ett av lagen lottades "Limpan" och Lotta ingen av dem hade anglat någon gång förut och naturligtvis vann dom! Om jag minns rätt så fick dom upp fyra gäddor på fyra fällningar, alltså 100 %. Hur som helst så var det en härlig semesterdag, blev 12 timmar på isen med bra väder.


Lotta och "Limpan" efter prisutdelningen.

22 mars
Läser på nätet att Riksjägarna vill senarelägga ripjaktspremiären till den 11 sept mot som nu 25 aug. Motiveringen är att vissa år är kycklingarna för dåligt utvecklade, visst händer det men inget som betyder att jakten bör senareläggas. Om man skall dra det till sin spets så är det väl lika bra att skjuta på älgakten till i december så älgkalvarna har ju vuxit på sig, finns många kilo kött att tjäna på det.
Man kan ju tro att Riksjägarna är helt ihoptjälad  i skallen som börjar gå på samma linjer som Sveriges Ornitologiska Förening, ger man efter det minsta på jakttiderna så tror jag att det försvinner många dagar till.

19 mars
Oftast så skriver jag bara om roliga eller för mig intressanta saker, men nu kommer det några rader om de motsatta. I mitten av förra veckan så började avloppet i köket visa tecken på att det inte stod rätt till. Under lördagen fastnade det igen helt, ja inte riktigt för efter några minuter så hade det runnit undan så pass så att hoarna var tom i alla fall. Så i kväll var det till att låna en rensfjäder och börja dra, hade väl tur men jag fick upp det ganska fort! Stoppet var ganska precis mitt under plattan på källarvåningen, var inte direkt förvånad att det var där det satt igen då en av golvbrunnarna i källaren har varit trög med att få från sig vattnet en längre tid. Men som vanligt med mig så förekom jag inte det utan att det fick gå tills det blev stop. Är i alla fall skönt att allt är ok nu, hoppas jag.

Nu blir det en promenad i skogen med hjälp av pannlampan så hundarna får röra på sig lite.

17 mars
I dag ordnade personalföreningen på mitt jobb en bussresa till Lindvallen (Sälen), Olle och jag hängde på. Var ett lite si så där underlag, det milda vädret hade gjort så det var som det brukar vara i april nämligen som att åka i socker, undrar hur det kommer att vara för de som skall upp och fira påsk?
Det är lätt att bli hemma blind, men Edsbyn är nog på rätt ställe i det här landet, man kan komma till fjällen på 2,5 tim och till Stockholm på drygt 3 tim, händer att det finns de som vill till Stockholm också. Tro det eller ej?

I morgon skall jag nog ut med hundarna och repetera lite dirigeringsövningar, spännande!


En snögubbe som säkert är 20 m i diameter står det uppe på toppen vid Lindvallen.

13 mars
Jag har faktiskt vunnit en tävling och dessutom en fototävling! För ett par veckor sedan så var det en jobbarkompis som sa att lokal tidningarna här i hälsingland hade en foto tävling på temat vinterbild som han tyckte jag skulle skicka in bilden som jag har på min första sida till. Sagt och gjort, jag skickade in den och jag vann! Det var 295 bilder inskickad och juryn valde min, skit kul.

Vi har ett fantastiskt blidväder som gör att vissa skogspartier är ren från snö nu, så efter jobbet tog jag Malva och Lipton med mig till skogen och gjorde några enkla markeringar och dirigeringar. Kan väl säga att Lipton han var fullständigt kvar i vinterdvalan meddans Malva var helt med i matchen.

Är lite kluven med att snön håller på att försvinna, det är ju lodjur kvar på licensen plus att rävjakten inte är slut än och båda jaktformerna underlättas av snötäckt mark. Men å andra sidan så är det kul att gå ut och aktiverar cockrarna dom har ju bara gått promenader under några månader. Men som vanligt så är det bara gilla läget.

12 mars
Fick några fina bilder av Elisabeth på valparna efter Lilleman och Vagnmakarens Noblesse (Cajsa). Häftigt med cockerfärger, en brun mamma och en röd pappa så blir det ändock två svarta.


                                                                                                                                            Elisabeth Persson
Vagnmakarens Noblesse (Cajsa) ligger och vilar några timmar efter valpningen, valparna ser jätte fina ut.

11 mars
Nu har alla tre tikarna som var hos för parning vid nyår valpat. Lipton parade ju kennel Meryl´s tik Whaupley Astrid och kennel Red Garlic´s tik Ormewood Kali. Det märkliga var att båda tikarna fick bara en valp var, Whaupley Astrid fick en brun tik och Ormewood Kali en svart hane.
Kennel Eventide´s tik Vagnmakarens Noblesse (Cajsa) som parades med Lilleman fick däremot en mer normal kull på fyra valpar, en hane och en tik som var svarta plus två röda tikar.

10 mars
Bestämde mig ganska snart efter blogginlägget i går att jag skulle fara upp till Härjedalen. Precis som jag trodde så var det svåra förhållanden för att inte säga omöjliga. Jag hittade spår efter ett lo som gått över ett hygge i går kväll men när den hade kommit in i lite skog var spåren borta, då hade skaren burit. Så här tycker jag det är nästan varje år med lojakten, finge vi börja som de gör i Norge första februari så hade jakten absolut gått bättre. Kan inte förstå varför det inte går i Sverige man kan ju tro att myndigheterna vill jäklas med att lägga jakten så sent så det nästan alltid är skare. För den dagsmejan vi har i mars finns aldrig i februari, då är det mer vinter. Och eftersom jakten bedrivs som licensjakt så är det ju fastslaget hur många djur som får skjutas så risken för över skjutning är väldigt liten, ja försumbar vill jag mena.
Hur som helst så var utsikten för snö tills i morgon så små så jag drog hem sent på eftermiddagen, vi får se om det blir någon mer lojakt i år.


Det var runt flocken som dessa renar tillhörde som jag hade lospår.
Hittade inga kadaver så kanske flocken fick vara intakt den här natten.

9 mars
Sitter och grubblar på hur jag skall göra med Härjedalsturen. Har fått rapporter om att snön som föll i går natt är borta och det är plusgrader där just nu (17,30). Har kikat runt på yr.no och klart.se och ser att det är en stor risk att det fryser ihop i natt vilket inte är bra. Men känner jag mig själv så åker jag upp i natt om än det är bara för att konstatera att resan var onödig när man kommer fram. Bara hoppas att det håller sig på plus sidan hela natten för då kommer det bli jakt!!

8 mars
Under de flesta dagar tycker jag att det går bra att jobba, visst kan det hända saker som tex. personal bekymmer, insatts material som felar etc men såna här dagar som jag haft i dag då är det tungt. Började redan kvart i sju i morse när jag pratade Jörgen Korpelainen och han var på väg ut i  markerna för att leta lospår. Det hade kommit nysnö under natten så förhållandena var säker bra, det blev inte bättre när jag hörde att de hade lodjur på gång framåt lunch, fått ansträngt mig för att vara kvar i verkligheten. Vet inte hur det gick för dem i dag men jag hoppas att de hade en god jaktlycka då jag vet hur mycket tid och energi de lägger ned de här dagarna.
Är det bara före drar jag iväg i helgen igen, kommer en rapport nå tag.

   
Den här hermelinen lyckades jag få några bilder på under helgen som var. Blir lika imponerad varje gång jag ser en hermelin över hur snabba de är.

6 mars
Under den här veckan så har Siv och jag fått känna på hur det blir i framtiden. Britta är i Egypten med Mathias och Olle är i Bruksvallarna med en kompis och fiskar. Väldigt lugnt faktiskt, men nog saknar man stundtals "surret" när dom är hemma. Mot helgen är ordningen återställd, om inte jag är borta på jakt i så fall dröjer det till nästa vecka innan vi är samlad igen.

3 mars
Fortsätter det här blidvädret så har vi nog bart på åkrarna snart. I och med det så är vakjaktsäsongen över, nattens räv kanske blev årets sista.


En fin hanräv med utmärkt pälskvalité för att vara i mars.

2 mars
Blev en kortare lodjursjakt i Härjedalen än som var planerat, i går kväll klarnade vädret upp och det blev minusgrader med hård skare som följd. Finns inte ett spår att uppbringa en dag som denna och det fanns inte heller hopp om mer snö, så vi åkte hem i dag.

Gårdagens jakt blev för min del över förväntan då jag fick skjuta en lohanne som bedömdes vara 2 år gammal. Skall försöka beskriva hur jaktdagen förlöpte. Christer och jag hittade spår efter ett lodjur på förmiddagen som vi ringade tillsammans med Rasmus Boström, Anders Lindkvist och Jörgen Korpelainen. Vi hade inte en hel ring utan det fattades lite för att den skulle bli hopknuten av olika anledningar. Vi var med andra ord inte helt säker på att lodjuret var inne plus att det var mycket renspår på många ställen vilket inte gjorde det lättare. Nåväl, när vi var "klara" med ringningen och stod där och började planer jakten så ringde de från ett annat håll att även där så hade de lodjur på G. Det blev ett ganska snabbt beslut att Rasmus och Anders skulle fara dit, där skulle de också få lite mer hjälp av andra postare. Då var vi själv, Jörgen, Christer (han var beväpnad med kamera bara) och jag, Jörgen var febrig och mådde inte bra så han satt vid vägen och posta sedan han släppt sina två Amerikanska Foxhounds. Vi släppte hundarna vid ca 13,00 för att ganska snabbt konstatera att lodjuret hade legat så när vägen så det hade dragit redan på förmiddagen. Efter ett spårarbete på några km i blöt tung snö så sköt jag lodjuret ca 15,30 sedan hundarna fått upp det i en tall. Det blev en kort intensiv jakt på bara några minuter, den långa tiden var att det dröjde innan hundarna han ikapp lodjuret men framförallt innan jag hann dit. Häftig känsla att "ensam jaga" och få en sån utdelning. Det som också var kul var att Christer hann fram  med kameran, så några fina bilder blev det säkert. Han chansade rätt den här gången han var nära (tror jag) att hänga på Rasmus och Anders, inte ofta man får bilder på ett lodjur i ett träd. Det var förresten lite spännande när jag väntade på Christer för jag ville så gärna han skulle hinna fram och få lite bilder, men som sagt, en dag då allt klaffade!!

Hur gick det för Anders och Rasmus då? Jo en kille från Handölsdalens sameby fick skjuta två stycken på drev för Rasmus hundar.
Åter igen vilken dag! Dessa tre var förövrigt de enda som sköts i Häjedalen i går.


Behövs ingen kommentar till den här bilden......

29 februari
Håller som bäst på att packa för en några dagars lojakt i Härjedalen. Under torsdag och fredag så blir vi bara ett mindre gäng för att under helgen få förstärkning utav fler jägare. Enligt rapporter jag fått så är det inte de bästa spårförhållanden uppe där men vi kommer ändock försöka. Härjedalingarna spårar och försöker hålla koll på lodjuren under de här dagarna så det är med en positiv känsla man åker upp, plus när jag vet att vi kommer att jaga med Rasmus Boström och Jörgen Korpelainen hundar så är det extra spännande. Deras hundarna vet jag fungerar!
Kommer rapporter om jakten i slutet av helgen. 
 

27 februari
Eftersom jag jobbar kvällar den här veckan så får man en skön promenad på morgonen med hundarna, 11 grader kallt och stenhårda skoterspår att gå efter, perfekt. Jag tycker det är så skönt att kunna gå i skogen mot att gå efter vägar, dels kan hundarna springa, lukta och röra sig på ett ledigare vis än under en promenad efter väg. För mig är största skillnaden att det är så mycket mer intressant i skogen än nedåt byn. Nu när vår/vintern börjar komma och med det ljuset så är det en härlig tid, det är ju bara lyssna till talgoxen så hör man att vintern håller på att tappa greppet.
I dag så hade jag kameran med och tog några bilder på en stubbe som jag vet att hackspetten använder flitigt som städ i sin bearbetning utav kottar. När jag tog bilderna slår det mig hur lär sig djuren i det här fallet hackspetten att använda hjälpmedel, är det deras föräldrar som visar eller är det den hårda linjen, löser Du det inte själv så svälter man ihjäl. Jag tror ändock att de tar efter sina föräldrar, brukar vara så det fungerar i naturen.

 
Satt en kotte i den här gången, ibland när jag har passerat stubben som är ca 1,80 hög har det suttit ända upp till tre kottar i skårorna.

25 februari
Eftersom vi fått hård skare så är harjakten över för i år. Skulle tro att cockrarna är glad för det, i dag så kastade jag några dummies åt dem efter skoterspåren här hemma. Kul var det, både för dem och mig, bara se deras apporteringsglädje gör en glad.

Jag har bytt bild på första sidan som Du kanske märkte men jag vill fortsätta att göra reklam för Christers nyutgivna bok. Klicka på bilden så kommer du till en sida där det går att beställa den.

23 februari
Nu har Lilleman fått en championtitel! Det är dock bara ett viltspårschampionat, jag gick spårproven under våren 2007 men det har inte blivit av att sökt championatet förrän nu. Tycker egentligen att det är ett "fjoll" championat, för mig är det ingen merit på hunden utan mer ett bevis på att hunden har en förare som tycker om att aktivera sin hund. Jag vet att det finns de som inte håller med och dessa respekterar jag, men som sagt jag är tveksam till att detta skall räknas som en merit.

22 februari
Hade kameran med en dag i vinter och tog en bild på en hare som kom i ett bilspår rätt emot mig. Hade väl ca 20 meter till haren då den såg mig och gjorde helt om.
På första sidan av nr 2 av Jaktmarker och Fiskevatten har Christer Lindberg en bild på en hare som Nora drev tidigare i höst, samma hare som är med på You Tube filmen som ligger på Noras sida förresten.

Nu är det bara en vecka kvar av harjakten, konstigt vad tiden går, känns som augusti och premiären på hundsläppet nyss varit. Vi har haft en riktigt bra jaktvinter det var bara mellan jul och nyår som det var skare så det inte gick jaga sen kan man i stort säga att det gått jaga varje helg förutom ett par enstaka då det varit för kallt. Som tur är så är det inte riktigt slut på jaktsäsongen utan det återstår lite rävjakt plus lodjursjakt. Än behöver man alltså inte börja längta till hösten, skämt åsido, först ska vi njuta av en varm härlig sommar men inte gruvar jag mig för hösten inte!


Ser ut som haren funderar på vad det är för filur som sitter där i vägkanten.

20 februari
Så fort det blir lite blött i snön så kommer snölopporna fram. I Wikipedia kan man läsa följande om snöloppan.

" Snöloppor eller glaciärloppor (Hypogastrura harveyi och Hypogastrura nivicola) är arter av hoppstjärtar.De kallas så eftersom de lättast kan observeras hoppande omkring på snöytan en varm vinterdag, ofta nära träd. Vuxna snöloppor är 1–2 mm långa, och den mörkblå färgen gör att de upplevs som prickar som har jämförts med peppar eller aska spridd på snön. Det finns många andra arter av släktet Hypogastrura, varav de flesta svärmar, men normalt inte på snö. Trots allt betecknas ibland hela släktet som snöloppor.[1]

I vardagligt tal kallas flera andra hoppstjärtar som vistas på snö för snöloppa. De två arterna som beskrivs här förekommer främst i Nordamerika. Snöloppor som förekommer i Europa är bland annat Ceratophysella sigillata, Desoria hiemalis, Desoria violacea, Hypogastrura socialis och Vertagopus westerlundi.

Liksom andra hoppstjärtar saknar de vingar, men kan kasta sig mot en slumpmässig riktning genom att lösgöra två svansliknande "fjädrar" placerade på buken.

Snöloppor är nedbrytare och äter ruttna organiska material samt bakterier, svampar, alger, pollen, spolmaskar och hjuldjur. Efter parningen på våren lägger honorna ägg i jorden. De uppdykande pupporna genomgår flera ömsningar; innan vintern har de alla de vuxna egenskaperna."


Så här tätt var det med snöloppor under söndagen. Bilden är på bara några kvadrat dm.

19 februari
Vädermetrologerna hade varnat för ett skitväder i går och under natten som var, men inte blev det så. Inte för att det gjorde något, tvärtom bara bra att vi slapp det. Vi har haft noll till ett par grader varmt i dag men det har det kommit några rejäla snöbyar med hård vind och däremellan har solen tittat fram, på eftermiddagen så var stundtals dålig sikt i skogen då nysnön yrde kring. Med andra ord ett vårvinter väder!
Jag har dömt Hans och Gunilla Karsbos hamiltontik Bomarkens Zeline i dag, provet blev lite stolpe ut tyvärr, men är det prov så måste man ha lite tur och det hade vi inte i dag. Zeline jobbade bra hela dagen, tyvärr så fick vi inte drev förrän långt fram på dagen och efter att jag sett haren två gånger första kvarten så gick den ut på en skogsbilväg och frågan är om den har hoppat av den vägen än. Något avhopp såg då inte vi.


Hans Karsbo, en stövarprofil här i Edsbyn och i Gävleborgslän.

18 februari
Det händer inte så mycket känns det som under vardagarna, man jobbar tar en promenad med hundarna kollar mailen och kikar lite på tv, det är så veckorna rullar på. Men för var dag som går så blir dagarna ljusare och med det så kommer det också energi.
Hade planer att under natten som var vaka på räv, klev upp men det var en sådan där gång som inspiration var borta, första gången den här vintern som det hände så det fick bli sängen igen. Ångrade mig när jag vaknade i morse, men jakten får inte bli ett måste då har det tappat tjusningen och så kändes det i natt.

Tänkte berätta en historia om ett eller rättare sagt två säkerhetsbälten i vår Mazda. Det mittersta bältet i baksätet går lite genom kombiutrymmet längst bak, ganska dålig lösning faktiskt. Ok, då kanske Du undrar vad det finns att berätta om ett bälte? Jo för 1,5 år sedan så hade jag hundburen utställd, hade säkert kört lite saker som inte fick plats i buren och efter det blev buren inte tillbaka ställd direkt. Hundarna fick åka utan bur några gånger ända tills jag såg att bältet var avtuggat, tusen spänn kostade ett nytt bälte. Fick tag på ett från en skrot i södra Sverige. Misstänker Lipton han var ju valp då.
Tidigt i höstas så åkte buren ut av samma anledning som sist, körde något som inte fick plats i buren och i den vevan så tog Siv hundarna med sig i bilen till ICA och under tiden hon handlade så bet dom av bältet igen. Vet inte vilken av dom det var men Lipton ligger lite risigt till för att bli beskylld igen, han är ju yngst. Lipton är inte en som som tuggar på saker men bilbältet verkar vara något extra. Så i dag har jag bytt bälte igen och samtidigt lovat mig själv att ingen hund åker Mazda utan bur någon gång mer. Sista bältet köpte jag från skroten i Sjöbo, visst tusen spänn en gång till.

12 februari
Lika fint som jag trodde var det hos Thomas och Merit, jag vet att de har jobbat jätte mycket med sitt hus och resultatet var imponerande. En trevlig kväll hade vi, god mat och dryck plus trevligt sällskap, kan det bli bättre?

I dag klev jag upp i god tid för att sitta i skogen eller rättare sagt i kanten mellan åker och skog för att passa på räv ett tag innan jag släppte Nora. Det finns några säkra "räv växlar" som det är intressant att passa vid inte långt från vårt hus och mycket riktigt så kom det en räv men tyvärr fick jag inget bra skottillfälle på grund av att det saknades kulfång bakom räven, hade hus eller ladugård mest hela tiden i kikaren när jag följde räven. Det var inte en optimal vind i morse så jag kunde inte sitta riktigt där jag hade tänkt, hade jag kunnat det har räven varit min!
Harjakten då? Blev ingenting, blev aldrig något upptag ens. Hararna hade hoppat jätte mycket så det var spår över hela berget, efter tre timmar på harslagen kopplade jag Nora. Jag var ganska nöjd då, det blev ju lite sent i går, Nora var det däremot inte.

Efter att vilat ett tag så tog Siv och jag cockrarna med oss på en promenad till byn i ett fantastiskt soligt väder, Nora var hemma. Öppnar ytterdörren när vi kommer hem och möts av skräp på hela köksgolvet. Det var dörren till sopskåpet som inte hade varit riktigt stängd och det utnyttjade Nora direkt, hon har gjort det förut och kommer säkert göra det igen. Speciellt under hösten/vintern så är hon ganska matfixerad men det beror ju på att hon gör av med mer energi då än under resten av året. Det var bara börja städa.


Otroligt vad snön kan vara seg, tog den här bilden i går vid Nybovallarna.

11 februari
Har inget vettigt att skriva om därför blir det bara ett kort referat om förmiddagens jakt. Ett dåligt hardrev på ett par timmar innan jag blåste av Nora och for hem. Såg haren en gång och då var hon ca 10 min efter, skulle tro hon var så långt efter hela tiden.
I kväll ska Siv, jag och några kompisar hälsa på Thomas och Merit i deras nyrenoverade hus. Det skall bli spännande att se hur de gjort olika lösningar i sin renovering.  
Men först ska jag sova middag, bland det bästa jag vet!

7 februari
Sitter och surfar runt lite på olika labrador kennlar (jaktlabbar naturligtvis) och kommer in på en kennel som heter Stargames och ser på deras "nyhetssida" att de väntar valpar i vår. Det som var lite speciellt för mig med den här kullen var att det är våran Figge som var farfar åt tiken som skall ha valparna. Figge har varit död i många år men det var en hund som var lite speciell, inte för att han var världens bästa jakthund kanske, men det var heller aldrig något strul med honom vid jakterna eller proven, han bara skötte sig. Och det är en ack så viktig egenskap.
För Siv så kommer det nog aldrig att finns en hund som Figge tror jag.


Så här såg han ut vår kära Figge. I stamtavlan hette han Alcestes Figge

5 februari
Har med pannlampans hjälp vickat tre mårdfällor i kväll, alla tre fällorna var tom. Är bara konstatera att det är inga mårdar som passerar i området där fällorna sitter, det har inte varit ett spår där på hela vintern.

Har en räv som går runt åkrarna här hemma men är kollosalt försiktig med att gå ut på åteln. Den har gått där i två veckor nu och jag har sett den tre gånger utan att ens kunnat försökt få skott på den. Vi får se, snart kanske den törs ut.

4 februari
Nu på morgonen hade vi 18-19 minus grader, det betyder att det är säkert 25 på vissa håll runt Edsbyn. Där vi bor är det aldrig lika kallt som på många andra platser. Blir en lugn inne dag, eventuellt blir det att jag laddar lite mer ammunition till rävjakten, börjar tryta till sexonhalvan.........


Hundsjövallens hållplats som ligger efter Inlandsbanan skidade jag förbi när vi jagade toppfågel i Härjedalen för några veckor sedan. Hundsjövallens hållplats var anlagd 1899 och invigd 1904 av Oscar II. Häftig arkitektur för att vara en hållplats kilometervis på skogen.

1 februari
Bernt Mattsson från Vilhelmina ringde i dag och sa att nu var Foxdalens Lexa parad. Han hade valt Klintbackens Boy S44570/2008 som täckhund åt Lexa, spännande. Är Du intresserad så kontakta Bernt 0940/20093, helt säkert blir det harhundar i den kombination.

Vill också rekommendera boken som ligger på min startsida, det är en bok med många vackra bilder och intressant text som beskriver olika jaktsätt på älg. Den är intressant att läsa för alla jägare, även de som inte har älgjakt som huvud intresse.

29 januari
Den behagliga vintertemperaturen fortsätter, jag vet inte hur många grader kallt det var i dag men inte kan det varit många. Jag gissar på 4-5 minusgrader, det var i alla fall inte kallt att stå och passa på hardrev. Hade funderat på att vicka mårdfällor i dag men harjakten drog för mycket så fällorna får jag ta med pannlampa en kväll till veckan.

Under veckan så kom årets lodjurstilldelning och det blev tre st för hela Gävleborgs län. Jakten börjar den första mars men det är knappt lönt att vara ledig för är det bra spårsnö så lär jakten vara avlyst fort nog. Jag skall väl inte påstå att det är mycket lodjur på mina marker men nog känns tre stycken för hela länet väldigt snålt.


En bild över en del av ett vintrigt Woxnadalen. Bilden tog jag i dag under harjakten. uppe på  Acktjärnsberget.
Vårt hus ligger vid foten av detta berg. Acktjärnsberget är knappa 300 m högt men bjuder på en fantastisk utsikt.

28 januari
Som jag skrev i går så skulle jag döma ett jaktprov i dag, hur gick det då? Alldeles utmärkt skulle jag vilja säga (skriva), det blev ett första pris! Det var en Hamiltonhane som heter Boss S26073/2008 äg Sven-Erik Björklin, Bollnäs som jag hade nöjet att få följa. Boss har en etta i öppenklass sen tidigare så det är bara önska Er lycka till inför elitproven till hösten!


Ett nöjt team efter att Boss kopplats då första priset var klart!

27 januari
Har jobbat kvällar den här veckan och då har man fredagen ledig, då blev det en dag i skogen med Nora. Hon presterade ett bra hardrev i en behaglig temperatur, några få minusgrader bara. I morgon skall jag döma ett jaktprov så då blir det vila för Nora.


Inte bara att hinna med att skjuta när det enda man har är en rågång på 1,5 m.
Typiskt harpass på vintern.

26 januari
Kunde inte låta bli att ta en bild från vår altan i dag, solen sken så vackert på skogen och berget, första dagen med sol på länge.


Synd att man inte är en riktig fotograf, det är så svårt att visa hur fint vädret verkligen var genom en bild.

22 januari
För drygt tre år sedan det föddes den sista stövarkullen hos oss, det känns lite vemodigt faktiskt. Skulle det gå som jag tror så är det många, många år innan det föds en stövarkull här igen. Nora är bara fyra år så hon har många jaktår kvar, sen får man hoppas att jag klarar henne från vargen bara.
Eftersom försöket med att få en kull på Nora blev bara tok så är det som det är. Det är tur att Bernt Matsson i Malgonäs håller igång "min" tiklinje, nu i vinter parar han sin SUJCH Foxdalens Lexa för andra gången Lexa har en kull sedan tidigare där några har pris på jaktprov innan två års ålder och det är bra!


Sista veckans resultat!

 

19 januari
Har varit på ett föredrag som Karl Hedin har hållit här i Edsbyn om sina egna forskningar och funderingar om vargen och problematiken runt detta heta "ämne". Karl Hedin har tillsammans med ett par kamrater gett ut boken "Varg och landsbygdsboende" där mycket av det som han drog i kväll är med. Tycker inte det är något revolutionerande han presenterar och jag håller inte med på allt men en intressant kväll var det. Det bästa med Karl Hedins initiativ med boken och dessa föreläsningar är att en offentlig person som han vågar säga sin mening så klart och tydligt. Arrangör utav denna träff var Riksjägarna här i Edsbyn, bra initiativ!

18 januari


Så här kan det se ut när riporna har sprungit runt en myrkant och betat björkknopp.
 

16 januari
Här kommer ett ledsamt besked, det blev ingen parning mellan Malva och Lilleman. I dag så var det över, fanns inget intresse kvar från varken Malvas eller Lillemans sida, tyvärr. Vi har haft en hel del kullar genom åren plus att vi haft några hanar som varit använda i aveln men jag tror inte att jag varit med om något liknande. Inte mycket att spekulera kring bara konstatera att någon parning blev det inte.
Nu är det bara hålla tummarna att tikarna som varit hit från kennel Meryl, Red Garlic och Eventide är dräktiga.

15 januari
Fem dagar sedan sista uppdateringen utav bloggen så här kommer en sammanfattning utav nästan en hel vecka.

Som Du säkert läst så skulle vi para Malva men det ser inte ut som det blir någon parning, hon har stått bra men det har inte fungerat ändå och vad det beror på är svårt att säga. Vi har inte gett upp hoppet helt men nu är chanserna väldigt små för en cockerkull hos oss i vår.

I går var jag till Bollnäs och dömde en stövare på jaktprov, vi hade svåra förhållanden med hård vind så hörbarheten var väldigt dålig. Det blev i alla fall ett tredje pris! Det blev en intressant dag trots vädret, förutom provet så såg jag spår efter en lodjurshona med unge plus att vi hade en kungsörn som svepte fram över våra huvuden några minuter, vilket vingspann dom har!

I dag har jag varit ut och tittat efter skogsfågel och vickat några mårdfällor, såg varken fågel eller någon mård, däremot såg jag spår efter räv och hare men det gör man ju oftast men jag såg även spår efter varg eller lodjur. Det var svårt att avgöra då det var några cm snö i spåren, men att det var varg eller lo är säkert.

Jaga med Nora har inte gått i dag på grund av att vargarna har varit både söder och norr om Edsbyn, tror ingen har släppt en hund på Ovanåkers Södra VVO och på den västra delen av Ovanåkers Östra VVO i dag.
Har skrivit det förut och gör det igen.
De svenska politikerna bryr sig mer om vad folk i Bryssel tycker än de som bor på landsbygden i det egna landet, bedrövligt!

 

10 januari
Lät Lilleman träffa Malva i dag och helt klart börjar det bli nära parning nu, han gjorde några försök men det syns tydligt att intresset har ökat de sista dagarna. Är lugnt i hundgården ännu och han äter fortfarande så riktigt på topp är inte löpet, men det kommer, var så säker!
I går parade vi Kennel Eventide´s tik Vagnmakarens Noblesse med Lilleman så nu är det bara hoppas att hon är dräktig!

8 januari
Har haft en skön och fin jaktdag i dag, i ärlighetens namn skall jag kanske säga en fantastisk dag i skogen. Jag såg inte en fågel på hela dagen men i bland gör det inget, som till exempel i dag. Vi (Pär och Christer var också med) hade minus 8 när vi började i morse för att sluta jakten i minus 15 grader i skymningen. Säkert är det någon som undrar hur en jaktdag kan vara lyckad när man inte sett ett vilt utan bara åkt skidor i 6 timmar utan resultat. Men är man på fina marker där man ser spårlöpor efter älg, räv, mård plus alla andra av skogens djur och solen skiner så att snökristallerna glittrar och det enda ljud man hör är skidornas raspande mot snön då är det lätt att njuta.
Pär skött en orre i alla fall på fm. vilket blev vårt enda byte i dag.
Längtar redan tillbaks till Härjedalen.

7 januari
Två dagar i harskogen har jag haft, skönt. I går jagade jag i ett område ett par mil norr om byn och det var som ett annat landskap där, betydligt mer snö där än de 10-15 cm vi har neråt byn, ca 40 cm skulle jag tro det var.
Har haft bra drev båda dagarna men jag har inte skjutit någon av hararna. I går var det nära men när chansen kom så var jag så kall om handen så jag klarade inte av att osäkra bössan och eftersom haren bukta i ett väldigt snårigt område som de ofta gör så var skott chansen över på ett par sekunder.
I dag har jag sett haren två gånger men båda gångerna på för långt håll.

Efter det här inlägget skall jag plocka ihop för att tidigt i morgon bitti åka till Härjedalen och jaga toppfågel. Jakten blir bara över dagen men det är inga problem då vi inte har längre resa än 1,5 timme. Ska bli spännande att se hur det är med fågel där nu, vi hade hyfsat med fågel i augusti när vi jagade med våra hundar, så nog tror jag att vi skall få se några i alla fall.


Lasse Forslund med sin nordsvensk körde förbi när jag stod och passade på haren, lite små mysigt där de kom i vinterskogen.

31 december

Gott Nytt År
till Er alla som följer min blogg och mina förehavande i skog och mark!

30 december
I går fyllde ju Olle 16 år och i dag är det Siv´s tur att fylla. Eftersom jag är en väluppfostrad person så vet jag att man inte skall prata om en kvinnas ålder, därför säger jag bara att hon är 30 år äldre än Olle.............

Kan inte låta bli att kommentera vädret, mer barmark än snö här nu, bedrövligt. Men det är bara gilla läget, därför passade jag på att träna lite med cockrarna i dag. Kastade några dummies, riktigt kul tyckte både dom och jag, men normalt så skulle dummiesarna sjunkit en halv meter i lös snö och gjort träningen omöjlig.

Emil och jag vickade tre mårdfällor på fm som var som vanligt tom. Verkar inte som jag skall få någon mård den här vintern, kan inte förstå att det skall vara så svårt. Jag satte fällorna i och för sig på vinst och förlust men jag tycker flera av dem sitter på intressanta platser så en eller annan mård borde passera där.

Han även med en vända till skjutbanan där jag sköt några skott med 6,5x55 och 30-06, retade mig på kikarsiktet som jag har på sexonhalvan så jag beställde ett nytt nu i kväll från Staffans Vapen, blev ett Leupold 3-9x40. Gammel kikaren hade samma förstoring och den har jag trivts bra med, hade den i dryga 30 år men nu verkar det som optiken gett upp, märkte redan förra vintern att den inte var helt tät men nu är skärpan borta totalt. Kan väl inte klaga egentligen då det var av en billig modell som jag köpte, och då är en livslängd på 30 år bra.. Jag har en lika Leupold på kombin fast det är 2-7x33 som jag är helnöjd med därför valde jag en till Leupold.

Nu är det frågan om om inte Malva har börjat löpa, 1,5 månad tidigare än jag trodde men det gör absolut ingenting. Parar henne med Lilleman om si så där en 12 dagar skulle jag tro, spännande att se vad det blir. Skulle tro att det blir hundar med en fantastisk jaktlust och fart. Hoppas även att Lilleman och Malvas mod och nyfikenhet kommer att nedärvas också.


Siv utan för en godisbutik i Gränna sommaren 2011.

29 december
I dag fyller Olle 16 år, tänk vad tiden går. För 16 år sedan var det så kallt så när vi var på BB så fick jag gå ut och starta bilen med jämna mellanrum för att veta att man skall ta sig hem efter förlossningen. Vi hade -30 under en lång period då, nu är det 3 grader varmt ute, vilka kontraster.

Blev ingen tur till skjutbanan i dag som jag hade funderat på, tog en rejäl promenad med hundarna i stället och nu under em och kvällen kommer mina och Sivs syskon med familjer hit på en fika.


Olle med Malva från vår semester i somras.

28 december
Går det inte jaga så får man fiska, i dag var det premiär pimpling för mig den här säsongen. Bernt och jag var till en tjärn och fick ett 20 tal abborrar, mest bara smått men dom kommer till bra användning på rävåteln. Isen var ca 10-15 cm tjock så med den var det ingen fara.

Har laddat lite ammunition åt 30-06 idag, i morgon blir det skjutbanan för att kolla ett par laddningar.


Ganska vackert med isen i olika stadier.

27 december
Energin för att sitta vid datan har varit noll ett tag och är fortfarande ganska låg för den delen, därför har det varit dåligt med uppdateringar i bloggen.
Jag hade sett fram mot den här ledigheten mellan jul och ny år väldigt mycket, hade planerat jakt mest varje dag, och så får vi ett sådant här väder, storm och plusgrader. Mest bara is i skogen nu tyvärr. Visst är det skönt att vara ledig, men nog hade jag gärna varit i skogen med Nora och försökt fått en eller annan hare.

Vi har haft två parningar med Lipton nu i dagarna, en är kennel Meryl´s tik Whaupley Astrid och en är kennel Red Garlic´s tik Ormewood Kali.

Kennel Eventide´s tik Vagnmakarens Noblesse har också börjat löpa och kommer att paras med Lilleman om allt går som vi hoppas. Dröjer väl ca 1,5 vecka innan det är dags.

Lite längre fram i vinter planerar jag att para vår tik Malva, även hon kommer att paras med någon av våra hanhundar.
Kommer att bli några intressanta år framöver då man kommer att kunna följa dessa valpars utveckling!

 

15 december
En vecka då jag har arbetat kvällsskift, har bara blivit promenader med hundarna på förmiddagarna, förutom en dag då jag vickade mårdfällor, dom var tom. Vakade på räv en natt men det var lugnt, lite trögt just nu men det kan vända fort.
Jaktföret är inte bra just nu, det är plusgrader men det blir fort nog en skarskorpa, räcker med en stjärna på himlen så fryser det till. Sen vändes all jakt upp och ned på mina marker efter helgen då hundarna blev vargtagen, jag har varit övertygad om att det skulle vara lugnt med den biten den här hösten/vintern men det är bara glömma nu. Den vargen som säkerligen tog hundarna har varit synlig några gånger sedan i somras men jag i min enfald har trott att det inte var en hunddräpare då vi jagat på området och inget har hänt. Man får vara ännu noggrannare med spårning innan man släpper Nora nu.

11 december
Harjakt är många gånger en bekväm jaktform med en liten ansträngning för jägaren, hundarna får däremot oftast göra rätt för sig. I dag var en dag där även jag fick anstränga mig för att följa drevet, haren gick så stora bukter så jag måsta kontrollera drevlöpan två gånger för att förvissa mig om att det inte var räv. Upplegan gjorde inte hörbarheten så bra i dag, det var grönlampans blinkade på min gamla Swepoint pejl som guidade mig och visade att Nora drev.

Nu har det hänt igen, 5-6 km söder om Edsbyn blev en stövare tagen av varg i dag, ytterligare en stövare blev skadad på ett berg bredvid den dödade, sannolikt av samma varg. Nu blir det svårt med jakten runt Edsbyn, norr om byn har vi Tenskogsreviret som tagit hundar tidigare i år plus den här som slog till i dag. Bara konstatera att vi omringad av vargar som tar hundar.
Som det syns på bilden så var stövaren försedd med en skyddsväst från Viltskadecenter i Grimsö. Västen skall skydda hundar vid vargangrepp, men bevisligen helt värdelöst.

Bedrövligt att det skulle få bli så här, all löshundsjakt är snart borta om det inte blir en annan vargpolitik.


Bilden från Svenska Jägarförbundets hemsida  Foto: Mattias Hylén

10 december
Det var ett tag sedan jag uppdaterade bloggen nu, men det beror på att jag inte haft så mycket att skriva om, man kommer hem från jobbet när det är mörkt och det blir inte så mycket mer än en promenad med hundarna och det är inte mycket att skriva om.

Nu har vi vinter i alla fall, tänkte skriva äntligen men är lite kluven då jag tycker det är skönt med barmark, snön har ju sin tjusning helt klart, allt blir så mycket ljusare bl.a. Sen är det alltid spännande att fara på skogen och se vilka djur som tex rört sig på natten och är det mitten av december så skall vi ha snö.

Hoppade harjakten i dag då det hade kommit så pass mycket snö så jag tror inte hararna hade rört sig så mycket utan jag planerade vickning utav mårdfällorna i stället, men det blev inget av det heller. Det hade kommit så mycket snö uppåt bergen så jag kom inte fram med bilen, den är inte 4 hjulsdriven och det hade behövts i dag. Fick backa efter ca 400 m då jag inte vågade köra längre, helt övertygad om att jag skulle fastna när som helst så det var bara att försöka ta sig till den den större vägen jag kom ifrån. Får avvakta ett par dagar så kommer vägarna att bli uppkörda så det går åka med en vanlig bil, annars är det bara spänna på sig skidorna. Ingen katastrof det heller, kan vara ganska skönt faktiskt.

I kväll har vi firat min svärmor som fyller 70 år på måndag! Vi åt en gemensam middag med Siv´s syskon med familjer. Trevlig kväll har vi haft med god mat och dryck!

5 december
Måndag igen, kan kännas lite tungt direkt då man kliver upp på måndagsmornarna men det är väl tack vare att man har ett jobb som man uppskattar helgerna så mycket. Tur är väl det!
Jag är nog en ganska enkelspårig person, kom på mig själv i dag att jag funderade på vart jag skulle jaga nästa helg, men å andra sidan så är det nog en bra egenskap att huvudet är fullt av jakt och hundtankar, eller?
Direkt efter jobbet hämtade jag en balja slaktrester som jag fyllde på rävåteln med, bara att hoppas att kylan håller i sig så det fryser i hop. Skatorna äter nått otroligt på bara några dagar när inte "kötthögen" frusit ihop. Att dom är där är bara bra, det tror jag drar räv som ligger på berget och lyssnar till deras kraxande, men det är tråkigt när de hinner ta allt.

David Eriksson filmade Nora under lördagens harjakt, han har lagt in en fin filmsnutt på youtube. Klicka här Harjakt i Edsbyn så får Du se och höra Nora driva.

Fick kritiklappen i dag från Malvas jaktprov förra helgen.
Provförlopp: Prövas i två släpp i gräs och buskmark. Stöter 5-6 fasaner varav en fälls och apporteras.
Fältarbete: Arbetar i hög fart och i god stil. Marktäckande och godkänd kontakt med föraren. Finner flera fasaner bra! Stadig.
Apportarbete:: Markerar ej, kan dirigeras ut. Bra apport!
Sammanfattande kritik: En underhållande hund som är välkommen i ELITKLASS!

 

4 december
Gårdagens snöfall blev inte långvarigt, övergick i regn ganska tidigt här på Byn. På skogen var det mer varierande, allt i från några cm mjuk snö till 1 cm snö eller rättare sagt is. I morse började jag med att vicka fyra mårdfällor, alla var tom med det var spännande att gå upp till en av fällorna då jag såg nattspår efter en mård i den fina spårsnön. Tyvärr så hade mården passerat på bara 40 m från fällan, men vintern är lång så vi får väl se om jag lyckas lura den senare.
Tyvärr så vågade jag inte släppa Nora i det området där fällorna är på grund av vargen, kändes tråkigt då det även var spår efter minst en hare i det området och snön var mjuk och fin. I stället jagade Bernt och jag på ett berg närmare byn med mycket sämre förhållande, barmark eller is. Blev heller inget drev i dag.

På em var jag ut med Malva och kastade några markeringar och gjorde även några dirigerings övningar. Malva går riktigt kanon just nu, helt övertygad att en 1:a i elit vore helt möjligt för henne!


Ett riktigt skarp isigt underlag hade vi idag.
Nora kämpade hela fm med att resa haren men tyvärr gick det inte.

 

3 december
Just i skrivande stund faller årets första snö, känns nästan skönt att det blir som det skall vara i december, vitt på backen.

Det var noll till några grader kallt i dag med frisk vind, trots att inte termometern visade så många minus grader så var det "hiskligt" kallt att stå på harpass i dag, känner i händerna än fast det är tre timmar sedan jag kom hem. Hade drev på en hare som Nora drev riktigt bra första timmen men sedan halkade hon för långt efter för att kunna prestera ett njutbart drev. Haren snodde i ett riset myrområde i lugnan ro då Nora var säkert 10-15 min efter mest hela tiden. Tillslut drog den ändå iväg till en större grusväg där vi kopplade Nora vid lunch för att förhindra en olycka.

Nu skall jag åka och spela bowling med några kompisar från jobbet, men det blir en tidig kväller. Ny tag i skogen i morgon!

29 november
Fick en bild av Christer på Bernt, Nora och den hare som Bernt sköt på harjakten i helgen. Klicka på den här länken www.utebilder.se det är Christers företags hemsida, fantastiska bilder på natur, hundar m.m.

27 november
Så var årets sista spanielprov avklarat för min del, provet gick på samma marker som SM:et för några veckor sedan, nämligen på Hässelbyholm som ligger ett par mil utanför Strängnäs. Avslutningen på säsongen blev bästa tänkbara för Malva och mig, Malva var en av två hundar som fick ett första pris på dagens prov. För övrigt var det ett prov som höll bra nivå på hundarna, av nio startande så gick sju till pris, vet inte om jag varit med om så hög pristagare procent förut, kul bara det.

Hur gick vårt prov då, jag kan sammanfatta det ungefär så här: Malva stötte ganska tidigt en fasan som skyttarna inte kom åt att skjuta på. Vi fick därefter ytterliggare två stötar, tyvärr bommade skyttarna på båda fåglarna, måste erkänna att det var lite tungt då, hon gick i bra fart och stil hela släppet trots att det blev långt. Senare under dagen så fick jag göra mitt andra släpp och då stötte hon tre fasaner som satt tillsammans och äntligen fälldes det fågel. Apportering gick ok men jag var ändå osäker på vilken prisvalör det skulle bli, man vet ju aldrig. När Paul Anderson som var dagens domare drog prislistan med lite kommentarer för varje hund var det en skön känsla när han belönade Malvas arbete med ett första pris.
Kritiklappen med domarens kommentarer kommer om några dagar så jag lägger in den då.

Inom all hundsport så finns det eldsjälar som år efter år lägger ned otroligt med tid för att de olika provformerna skall vara möjliga att genomföra naturligtvis så är det ingen skillnad inom Spanielvärlden. Här i Gävleborg har vi Elisabeth Persson och i den östra avd är det Paul Anderson, Mette Franek och Torbjörn Augustinsson som drar ett stort lass. Det finns naturligtvis lika engagerade personer i södra Sverige, men eftersom min värd slutar i Mälardalen så får Ni längre söderut ta åt Er utan att bli namngiven!

All heder och ett stort tack till Er för ert engagemang för den här jaktformen och Er vilja att bjuda oss startande på så långt det är möjligt rättvisa provförhållanden. Längtar redan till hösten 2012!

26 november
Som jag skrev i går så blev det ingen harjakt för mig i dag utan jag hade ut Lipton och Malva en sväng innan jag hjälpte Britta köra saker som hon och Elisabeth skall sälja på julskyltningen i morgon. Jag hoppas verkligen det går bra för dem då alla pengar går till ett daghem på Sri Lanka, tyvärr verkar det som årets första snöväder kommer i morgon så kanske en del blir hemma och kurar.

Peter och Bernt var ju iväg på den "Stora harjakten" som Korsnäsbolaget ordnade, 6 st stövare med ägare plus ett antal jaktgäster deltog. Jag kan inte alla detaljer men jag vet att det sköts fem harar och två av dem sköts för Nora! Enligt Bernt så drev hon lika säkert som hon brukar. Bernt tyckte det hade varit en riktigt rolig dag, om det berodde på att han sköt en av hararna tror jag inte, han uppskattar ett bra arbete av Nora mest av allt, sen är det väl klart att en skjuten vinterhare är inte fy skam det heller.

Nu skall jag och några andra "jägargubbar" träffas hemma hos Håkan Olsson och äta en matbit och ganska säkert snacka jakt några timmar. Eftersom jag skall vara i Strängnäs i morgon bitti och de varnar för dåligt väder så blir det till att åka hem i hyfsad tid så man är utvilad framåt fyra i morgon bitti för då måste jag åka. Kommer ett inlägg hur det gick i Strängnäs i morgon kväll.


En känd jägare som jag påminner om enligt vissa på jobbet...........

 

25 november
Fredag kväll, bästa kvällen på hela veckan! Jag var inbjuden att deltaga på en större harjakt som Korsnäsbolaget ordnar i morgon men jag hade lovat hjälpa Britta med en grej så Peter och Bernt åker i stället. Lika bra det så jag hinner ut med Malva en sväng också, inte för att det gör någon skillnad inför provet men det brukar kännas bra att få trimma lite strax innan ett prov.


Det är inte många dagar som vi jagar nu och inte har eld, både sällskap och rogivande.

24 november
Jag har varit bortrest några dagar den här veckan genom jobbet men för två dagar sedan så var Siv tillsammans med Elisabeth Persson till Falun och ögonlyste våra hundar. Siv hade våra tre cockrar med vill säga Malva, Lilleman och Lipton, Elisabeth hade Della och Kajsa med. Alla fem hundarna hade bra ögon!. Jag har några förfrågningar från ett par uppfödare på att använda Lilleman och Lipton till sina tikar så då var det skönt att ögonen var ok.

Jag kan inte låta bli att kommentera vädret, snart slut på november och jag har inte sett en snöflinga ännu, minns inte om det hänt förut. Som jag skrev så hade jag varit på resa och det var till Burträsk i Västerbotten, det var lika dåligt med snö där.

19 november
Märkligt väder vi har, mer än halva november har gått och jag har inte sett en snöflinga än. Efter några dagar med minusgrader så är det is på alla tjärnar och på de mindre sjöarna häromkring. Hur tjock isen är har jag inte kontrollerat men jag vet att en del har börjat pimpla och anglat redan, lite riskabelt känns det nog tycker jag, men de som fiskar har säkert koll på istjockleken.

I dag hade jag min svägerska Marie och hennes Plura med när Malva fick stöta en rapphöna. Plura är en ung labrador med de rätta linjerna och för mig är det jaktlinjer och inget annat. Plura är en riktigt mysig 7 månaders "labbe" som i dag visade en sida som jag ser som mycket viktig och det var att han var väldigt lugn och sansad när Malva jobbade strax framför honom. Viktigt med hundar som inte stressar upp sig när andra jobbar i deras närhet. Vi kastade några markeringar som han fixade bra dessutom!
Ska bli väldigt spännande att följa dem framöver, en lovande hund med en ambitiös matte, då brukar det bli Bra!
 

Vickade några mårdfällor också men alla var tom, man skulle vilja ha lite snö för att se vart mårdarna är.


En liten hölja som det säkert står en eller annan bäcköring i. Bäckmetet är en fiskeform som jag har känslan av är på utdöende.
Alla som provat vet vilket spännande fiske det är, tyvärr oftast väldigt mygget också.

 

18 november
I dag klarade Britta körprovet så nu är körkortet hennes!!

14 november
Fick några bilder som Knut Framstad från Norge tog under Derbyt. Det är alltid skönt när hunden kommer in med den skjutna fågeln vare sig det är jakt eller prov, men det var nog lite extra den här gången.........!
Knut och hans fru Wenche är förresten uppfödare till årets springermästare Streamside`s Puch som Ulf Westlund äger. Grattis till Er för det och tack för bilderna!


Foto Knut FramstadFoto Knut Framstad

13 november
Bernt och jag jagade hare i dag, ingen dag som kommer att gå till historien. Dåligt drev i några timmar, Nora fick aldrig någon riktig kontakt med haren. Men som jag har skrivit förut någon gång, vore alla jakter lyckad så vore nog en stor del av nöjet borta.
Vickade även några mårdfällor, alla var tom.

På efter middagen var jag ut med Malva och gjorde några dirrigeringsapporter. I går fick hon stöta en rapphöna som mina kompisar Christer och Per har, och var helt stadig i uppfloget! Det var det hon missade på vid förra provet så det är bra att se att hon skötte sig lika bra som hon gjort tidigare. Jag har nu anmält Malva till årets sista jaktprov som går i slutet av november, provet är på samma marker i Strängnäs som SM:et gick, bara hoppas att man kommer med.
Jag är väldigt sugen på att ta en valpkull på henne under vinter/våren men jag skulle vilja ha ett fösta pris först, hon har ju en tvåa sen tidigare i höst men en etta skulle vara skönt. Jag vet att nedärvningen är den samma med eller utan merit, men det skulle vara gott att ha vår först cocker kull på en tik med först pris. Malva har utvecklats bra under hösten så jag tror att det inte alls är omöjligt att hon fixar det. Har nog en hane klar i sådana fall.
 


Bernt sitter vid elden och väntar på att drevet ska ta bättre fart.

12 november
Sitter och kikar runt på några jaktsidor och ser på Svenska Jägarförbundets sida att en moderatkvinna som heter Marietta de Pourbaix-Lundin vill förbjuda jakten på bl.a. rapphöns och morkulla (en del av den morkullejakten har ju redan tagits bort i och med sträckjakten blev förbjuden). Motiveringen i hennes motion till riksdagen är, jag citerar: "Dessa arter har marginell betydelse som jaktbyten och/eller inte tas tillvara vid jakt."
Jag kan ju bara svara för mig själv och jag tycker i alla fall att en rapphöna/morkulla fälld för t.ex. en spaniel är ett jaktbyte värt lika mycket som allt annat vilt. Ingen hållbar motivering från henne för mig i alla fall.

Det har kommit in motion från Jan Ericson även han moderat. Den motion vill förbjuda alla Godsjakter på uppfödda och stödutsatta fåglar.
Motiveringen till den motion var inte med så där är jag frågande varför?
I mitt tycke, så rätt sköt så är det lika mycket jaktlig etik på de jakterna som all annan jakt. Jag har deltagit på flera stycken och har aldrig haft anledning att betvivla det.

Ovanstående Marietta de Pourbaix-Lundin med flera har en motion som vill avskaffa licensjakten på varg.
Orkar inte ens kommentera med mer än: Be dom flytta in i ett vargrevir och försök idka får/boskapsuppfödning så få de se hur roligt det är. Att  be dom jaga med egen löshund går ju inte, dom är ju jaktmotståndare redan..

Jag tar inte ställning för något parti, men det kan vara bra att minnas namnen till nästa val på de som lämnar in motioner typ de ovan.

11 november
Jag tar risken att låta lite "nördig", men jägarlivet är fantastiskt vissa dagar, i dag var det en sådan dag. Några grader varmt på morgon med lågt gående moln för att under förmiddagen klarna upp med klarblå himmel. Dessutom vindstilla med bästa tänkbara hörbarhet!

Mitt jägarliv har varit väldigt variationsrikt under ett par månader nu, skogsfågeljakter, fasanjakter, rapphönsjakter, harjakter, mårdfällsutsättning och iordningställande av rävåtel allt har avlöst varandra i en rasande fart känns det som, plus en del jaktprov mitt i allt. För mig är det i alla fall livskvalité!  

Tillbaka till dagens jakt, hade ett fint hardrev med Nora som avslutades på bästa vis, en vit hare som kommer att hamna i grytan någon helg framöver. Tog reda på det mesta av maginnehållett på haren också och lade ut det vid en del av mina mårdfällor under eftermiddagen.


Högsklitten ligger i moln under morgotimmarna.

7 november
Här kommer det några bilder från SM helgen. Jag har inga speciellt bra bilder från Derbyt på Lipton så har någon som läser det här fått några bra bilder på honom skulle jag vara intresserad, hör gärna av Er. Skulle vara kul att gjort en förstoring på honom då man fick vara med om något så kul som en Derby vinst.


Jag och Lipton efter Derby vinsten med domarna från Skottland, Eddie Scott och Bill Leonard.


Strax före starten på Derbyt. Lipton och jag lägger just upp taktiken.....

 
Här är Lilleman och jag på väg ut i markerna på SM dagen.
 

 
Det var som jag skrev mycket publik vilket höjde stämningen.


 
   Och det var de här fåglarna som vi letade.


Vill också visa i vilken svår terräng som proven ofta går i. Dat är inte lätt att dirigera en hund som man knappt ser, dessutom är det omöjligt många gånger för hundarna att markera fällda fåglar då växtligheten ofta är hög. Men det är bara att gilla läget, man måste ju jaga där fasanerna finns.


Prispallen på Derbyt var från vä. domaren Eddie Scott, jag och Lipton 2:an Jörgen Sandberg med springern Caper Caile`s Vodoo Spot 3:an Yvonne Schwermer-Herngren med cockern Stawaskogens Malva 4:an Ulf Westerlund med cockern Ducks Brooks Demi och domaren Bill Leonard 
 


Prispallen på Cocker SM var från vä. domarna Bill Leonard och Eddie Scott 4:an Whaupley Tramp, Annikken Agaard  3:an Timsgarry Bell, Maria Mullersdorf 2:an Buisey Lizzy, Marcus Sjöborg 1:an Jörgen Sandberg, Saxaphone Woodcock. Jörgens hund blev också utsedd till Spanielmästare 2011. Stort Grattis till Er alla!
 

6 november
Nyss hemkommen från årets Spaniel SM och jag är väldigt nöjd, lite trött också faktiskt. Det var en fantastisk sammanhållning med mycket publik, säkert 50-60 personer som var där för att få se de bästa av vad Sverige har att erbjuda i spanielväg. Många bra hundar premierades och som alltid så var det vissa som åkte ur.
Lördagens Derby avgjordes strax utanför Enköping på marker som erbjöd alldeles lagom med fågel. Fredagen och söndagens tävlingar hölls på Hässelbyholm utanför Strängnäs där fredagen var lite besvärligare än söndagen, fasanerna hade lyckats valt ett markområde som inte provet gick på så hundarna på fredagen fick verkligen jobba hårt för sina stötar, söndagen kom fågelkontakterna mer lagom!

Hur gick det för oss då? Som Du säkert såg på startsidan så vann Lipton Derbyt, och det var en häftig upplevelse. Han började med att gå i en gräsmark för att därefter komma till ett slånbärssnår där han stöter en fasan som det tyvärr bommas på. Vi fortsatte på mer gräsmark och några mindre slånbärssnår för att vid ett sådant få ytterligare en stöt på en fasan som lyckligtvis fällts. En bra apportering och Lipton var färdig bedömd. Jag tyckte han hade gått bra men att det skulle räcka hela vägen trodde jag aldrig, blev nästan knäsvag då de ropade upp oss som segrare. Lipton, det är hund med en stor talang som jag skall försöka vårda väl inför framtiden.

Lilleman han startade på ett gräsområde där ett flertal fasaner hade sprungit så det var knappt jag "orkade" hålla honom, fick blåsa så så jag trodde pipan skulle börja glöda. Känns väldigt tråkigt när man går och måste blåsa så ofta som i dag bara för att ha hunden kvar i matchen. Funderade faktiskt på att bryta ett tag då jag anade utgången, men så började han gå mer sansat så vi fortsatte. Efter gräsmarken så kom vi till ett område där jag hade rörflen på höger sida och cikoria på vänster sida, där gick vi ganska länge och där gick han riktigt bra. Men till slut i cikoria fältet kom situation, en springande fasan strax före Lilleman och Lilleman gick ut för långt och så var provet över för oss. Synd att vi inte hittade en mer hårt tryckande fågel i stället.

Men summa summarum så var det en väldigt lyckad helg!
Jag vill tacka alla som som gjorde den här helgen möjligt med ert engagemang som arrangörer, jag vet inte riktigt vilka alla Ni är, men Ni som har varit med i SM organisation, ett Stort Tack!

Jag kommer att lägga in bilder från helgen någon dag framöver.

3 november
I morgon drar Siv, jag och cockrarna till Strängnäs/Enköping för Spaniel SM. Lipton startar på lördag i Derbyt. Derbyt är SM för hundar under två år och på söndag är det Lillemans tur. SM-helgen är inget vanligt prov där man delar ut ettor, tvåor och treor utan det är ett rent placeringsprov, ett till fyra, tycker sedan domarna att någon hund skött sig bra förutom de första fyra kan man bli tilldelad ett diplom.
Jag har väldigt små förväntningar på helgen, gläds mest åt att både Lipton och Lilleman är kvalificerad att starta, men det känns som Lipton skulle ha en lite större chans till placering än Lilleman. Lilleman går så på gränsen så det är små marginaler för ett övertramp och å andra sidan så skulle han hålla sig på rätt sida så kan det bli en väldigt rolig söndag.
Kommer en rapport i början på nästa vecka.


En björk med många björktickor. Dessa växer på döda eller nästintill döda björkar.

2 november
En höjdar dag så här mitt i veckan, Britta klarade teoriprovet för körkortet i dag, nu är körningen kvar och det är inte bara men kul att en del av provet är klart! Grattis Britta!

1 november
Då var diskussionen i gång igen om hur många vargar som blir tjuvskjutna, Mats Rapp med några fler av länsstyrelsen i Dalarna anställda vargspårare menar att minst 50 vargar har tjuvskjutits i Gävleborg och Dalarna sedan 2005. De bygger sina siffror på att det försvinner vargar oavsett ålder helt spårlöst. Sen har vi WWF som presenterat en helt annan siffra. Olof Liberg som är en av förgrundsfigurerna i Skandinaviska vargforskningsprojektet menar att bara hälften av Rapps siffror ca 25 st är tjuvskjutna under samma tid och då i hela landet. Deras motivering till sin siffra är att tillväxten på ca 20 % eller mer under de senaste åren skulle vara en omöjlighet om det skulle tjuvskjutits så många som 50 st bara i Dalarna/Gävleborg.

Jag är ingen forskare och vill inte framstå som en sådan heller men jag har erfarenhet från de licens och skyddsjakter vi har haft runt Edsbyn några år och att det skulle tjuvskjutits 50 st i två län är en siffra som jag inte tror ett dugg på. Min erfarenhet är att ett svårare vilt att jaga finns inte, vi har haft en mycket god uppslutning bland jägarna på våra jakter plus att vi har har haft möjlighet till spårsnö och ändå har det inte varit lätt att lyckats. Så jag förstår inte att man skulle kunna tjuvskjutit så många vargar på snö utan att spår efter de jakterna skulle ha synts och att lyckats fälla 50 st vargar på barmark är en utopi för mig.
Och vad är det som säger att inte "Rapps vargar" kan ha vandrat från de områden som de har varit stationär på ett tag, man ser ju hur de vargar som fått sändare kan dra iväg. Drunkningsrisken finns också, likaså förekommer det säker vargar som blir skadad i trafiken och dör utan att de blir rapporterad, varför skulle de inte kunna vara så när många andra vilolyckor aldrig blir rapporterad. Listan på möjliga scenarion för vargarnas försvinnande kan göras lång, men att skylla på tjuvjakt tror då inte jag på. Så lätt är det inte att skjuta varg.

Jag är inte så blåögd så jag inte tror att det tjuvskjutits varg det har det säkert, men inte i den omfattningen som som Rapp tror. Min uppfattning är att riskera sina vapen och eventuella fängelsestraff bara för att tjuvskjuta varg är det dummaste man kan göra. Vargstammen är så stor nu så det gör varken till eller från med några skjutna vargar, en riktig licensjakt är den enda och vettiga åtgärden för att hålla ner antalet vargar. Tyvärr så vek regeringen för EU så allt hopp om en sund vargpolitik där folk på som lever och verkar på landsbygden skulle få vara med och påverka är borta. Bara beklaga politikernas feghet.

30 oktober
En jaktdag som hade det där lilla extra fick Bernt och jag vara med om i dag! Kanske inte så märkvärdigt tycker en del, men när en ung "ny" jägare får skjuta sitt första vilt så tycker då i alla fall jag att det är kul och lite speciellt! Det var David, Bernts barnbarn som fick skjuta sin första hare i dag! Han har varit med och jagat mest hela hösten men utan bössa då han väntat på licensen men för ett par veckor sedan kom licensen. Det som var lite extra roligt var att han sköt haren i skogen och inte efter någon grusväg som det brukar vara då det gäller harjakt.
En dag att minnas!

Har trimmat lite apportering med Lilleman och Lipton den här helgen. Apporteringarna går bra när man är här hemma eller på marker som inte luktar så mycket fasan eller rapphöna, men kommer man på viltrika marker där det kan gå upp fågel när hundarna är ute på apportsök kan det bli problem, varken Lilleman och absolut inte Lipton har den rutin som behövs då.
Men det känns i alla fall spännande med SM nästa helg. Mer tankar om den helgen skall jag skriva om senare i veckan.


David bär sin hare ur skogen.

27 oktober
Fredag i morgon, sista vardagen som vi har sommartid för den här gången, natten till söndag ska vi ju ställa tillbaka klockorna. Känns lite tråkigt för redan på måndag vet man att det är mörkt när man kommer från jobbet. Jag tycker det är skönt att kunna ta ut hundarna en sväng per dag i dagsljus, träna lite eller bara ta en promenad, men nu är det många månader bort innan man kan göra det.
Vet inte om det är för man håller på att bli "gammal" men det är något otroligt vad tiden går fort, oktober är ju också slut snart.

Jag har ingen statistik på det, men det känns som vi har det ganska varmt för årstiden men tids nog får vi kyla var så säker. Men det skulle vara skönt om det får frysa på några veckor innan snön kommer, och skulle det dröja närmare december innan den vita varan börjar falla så gör det inget, vintern blir lång ändå.

Jag har lagt in en ny länk på min länksida som heter Trappern. Den går till en kille i Vilhelmina som lever ett liv som i alla fall jag kan vara avundsjuk på i bland. Han har säkert haft det tufft vissa perioder (tror jag i alla fall) men han har en fin inställning till livet och naturen. Bara att gratulera Christian till sitt val att leva.


En björn som lämnat en "hög", inte alls ovanligt att hitta det runt Edsbyn.
Edsbyn med omnejd är ett Sveriges rovdjurstätaste områden.

 

24 oktober
I dag fick jag kritiken från jaktprovet i Fjugesta. Jag startade ju Malva där och det blev en nolla. Hon fick en bra kritik på sitt sök men det hjälper ju inte när hon inte var stadig i sin andra stöt. Men jag lägger in kritiken trots nollan.

Provförlopp: Provas i gräsmark, rörflen och majs. Finner två fasaner.
Fältarbete: En trevlig tik med jaktlust och bra sök, mönster, vidd, fart och stil. Följsam och dirigerbar. Finner en fasan som inte fälls, stadig. Finner en fasan till men går tyvärr efter en bit som inte är godkänt.
Sammanfattande kritik: En mycket trevlig liten tik som säkert kommer att gå till pris senare.

23 oktober
Så har det hänt igen, i går blev en hund tagen av varg norr om Edsbyn. Hur många hundägare det är nu som de senaste åren har förlorat en hund vet jag inte men det måste röra sig om två siffrigt antal bara här runt Edsbyn. Igen var det Tenskogsreviret som var framme.
Jag kan inte förstå varför man har Tenskogsreviret kvar, de har ju tagit flera hundar förut och kommer så att fortsätta.

Min åsikt är solklar, skjut bort de individer som börjar äta hundar eller tamboskap för skall det överhuvudettaget finnas chans att få en acceptans för vargen så är det ett måste. Likaså tycker jag att ett rimligt krav vore att där man blir drabbad av ett vargrevir och jag menar drabbad för det är just vad man blir när man får dom på sin marken, så skall dessa revir skjutas bort förslagsvis efter 2-4 år. Detta för att viltstammarna skall få ta igen sig och de som bor på landsbyggden skall kunna bedriva jakt utan rädsla för att mista sin hund.
Tycker inte det är något att hyckla med men jag ser hellre älg/rådjursköttet hamnar i människornas frysboxar än i vargmagar år efter år. Eftersom viltkött är det mest ekologisk man kan äta så är det en underskattad tillgång som lätt glömts bort i sammanhanget.

Min åsikt i vargfrågan står jag för sju dagar i veckan utan problem.
Det mest bedrövliga var ändock att regeringen vek sig för EU och släppte sitt tak på antalet vargar och tog bort licens jakten, bedrövligt.


Björkarna har tappat sina blad för i år.

22 oktober
Tanken var ju att jag inte skulle skriva något om jakt och hundar på ett par veckor men en vecka får räcka.
Jag var lite orolig för vädret i går kväll när det regnade som mest men det blev en fin lördag. I dag var det två veckor sedan jag jagade hare med Nora och va skönt det var att få komma ut på "gammal" hederlig harjakt. Packa ryggsäcken med mackor och kaffe och går det sen som idag så det är bara sitta och njuta av en fin jakt så är det bland det mest avkopplande man kan göra. Sköt haren också som pricken över i:et.

Lipton fick stöta en rapphöna på em som han skötte bra, blir ju inte den optimala träningen när man inte har så mycket fågel men man få göra så gott man kan.

Min dotter Britta har ett projektarbete på skolan (tredje året i Samhällsprogramet) där hon skall samla in prylar och arrangera en auktion där alla intäkter skall gå till ett barnhem på Sri Lanka som heter Fridsro. Grundarna av det barnhemmet kommer härifrån Edsbyn så jag hoppas att det blir en bra slant att skicka ner. Jag har kört några vändor med släpvagnen på kvällsidan idag med saker som folk har skänkt, nu är det bara hoppas att det kommer bra med folk till auktionen också..


Gyttorp Röda en klassiker som står sig än, kanske den bästa allroundpatron som finns.
 

21 oktober
Fäbodvallar och livet på dessa har alltid intresserat mig, skulle vara väldigt intressant om det vore möjligt att vrida tillbaka tiden en 90-100 år för att om än bara för en dag fått varit med och sett hur fäbodfolkets vardag var. Men som mycket så är det en form av vildmarksromantik över gamla tider, hur fattigt dessa människor många gånger hade det tror jag inte vi förstår, nu mer arbetar vi inte för att överleva utan för att kunna köpa materiella saker, så känns det i alla fall tycker jag många gånger. I all fall så tog jag några bilder på ett härbrä för ett par veckor sedan vid en fäbovall en bit utan för Edsbyn. Ovan för dörren var det inristat 1851, och som tur är så är det bra tak på många av vallarna på våra trakter, detta borgar för att de som kommer efter oss kommer att kunna få uppleva den vackra miljö som fäbovallarna erbjuder.

  

 

20 oktober
Nu känns det att vintern är nära, frosten ligger kvar i de markområden som inte solen kommer åt på dagarna. Tog en bild på blåbärsriset som lyste med sina vackra färger i det soliga vädret, snart kan det vara täckt med snö..

17 oktober
Nu kommer mitt första inlägg där jag varken skall nämna ordet hund eller jakt som jag har lovat. Då kanske du undrar vad jag har att skriva om då? Jo, i kväll har jag och kanske mina tre bästa vänner varit ut en sväng och kastat några dummies och det bästa var att ingen av dessa behövde jag hämta utan det skötte mina kompisar.........
Man får i alla fall skynda sig om man vill hinna vara ute något efter jobbet, usch vad det blir mörkt fort.

16 oktober
Då är man hemma efter en helg i Fjugesta som ligger några mil sydväst om Örebro. Jag startade Malva på jaktprov där i dag med en nolla som resultat, vi var i "gott" sällskap, av 22 startande hundar så blev det bara en etta och två tvåor resten nollor. Att resultaten på många spanielprov är ganska dåliga beror inte enbart på att vi har dåliga hundar tror jag, utan att jag tror att det är för många som för mig att vi inte har de rätta förutsättningar med goda fasan/rapphönsmarker hemmavid att träna på. Sen ska man komma ihåg att spanielprov är tuffa prov, ett misstag kan Du aldrig reparera. Om jag jämför med ett stövarprov där Du kan ha dålig jakt på morgonen för att få drev på en hare till senare på dagen och ändå kunna åka hem med etta finns inte på ett spanielprov.
Hur var min och Malvas dag då? Jo, hon gick ett fantastiskt fint sök, bra vidd, fart, stil och kontakt tyvärr så stötte hon en fasantupp i ett majsfält som hon gick efter några meter på och så var vårt prov över. Men jag tar med mig hennes fältarbete innan stöten som var strålande att se. Det var en fröjd att gå med henne i dag. Domarens kritik skulle skickas ut efteråt så den kommer jag att lägga ut om några dagar.

Som jag skrev i förra inlägget så skall jag inte skriva något om jakt och hundar under de närmaste två veckorna så det skall bli spännande att se om det blir något inlägg under den tiden. Jag kommer kanske att göra ett undantag när provkritiken kommer.

14 oktober
Jag satt och läste i min egna blogg tidigare i dag och man kan tro att jag lever ett ganska inskränkt liv, bara hundar och jakt verkar det som, kanske det är så också? Men efter rapporten om hur jaktprovet går på söndag så skall jag inte skriva någonting som berör hundar och jakt på två veckor. Ska bli spännande att se om det finns nått att skriva om då.
I alla fall så kan jag skriva om jakt än. Olle har byggt en liten skatfälla som gav utdelning redan andra dagen, hoppas att den fortsätter att vara en effektiv fälla framöver också.

Verkar som vi får kanon väder till helgen, skönt att slippa skitväder när man ska vara ute hela dagarna.

13 oktober
Torsdag kväll och bara fredagen kvar innan helgen, skönt. På lördag drar Siv och jag till Fjugesta som ligger några mil söder om Örebro för att starta Malva på jaktprov under söndagen, Lipton är första reserv så chansen finns att även han kommer med. Lipton är reserv i öppenklass, samma klass som Malva startar i men han är lite väl oerfaren för att jag skall tro på en högre prisvalör men har han lite tur med situationerna så kan det gå hyfsat. Det gäller egentliggen samma sak med Malva, hon måste också ha lite tur med situationerna, men så är det för alla startande. Det som gör att det är så intressant och kul är att nästan alla situationer är så olika, man vet aldrig hur fåglarna uppför sig, vissa trycker hårt och vissa bara springer framför hunden. Plus alla knepiga apporter som det kan bli.
Den här veckan har vi tränat mest bara apportering eftersom mörkret kommer så pass tidigt så är det svårt att hinna ut och träna fältarbete. Malva fick i alla fall stöta en rapphöna i kväll och i morgon skall Lipton få göra det samma. Hon var stadig när hon stötte och lade upp ett fint sök före, bara hålla tummarna att formen konserveras till söndag!
Det kommer en rapport på söndagkväll om hur det gick, i alla fall om det gick bra, lite roligare att skriva då.....

10 oktober
Ni som läser min blogg kommer kanske ihåg att för några veckor sedan förklarade jag krig mot ett djur som tog mina rapphöns, nu är matchen avgjord, jag förlorade. Känns surt att måsta erkänna att marodören är på fri fot och kommer med all sannolikhet att fortsätta vara det.

I kväll har jag anmält Lipton till Derbyt som är SM för spaniels under 2 år och Lilleman till Cocker SM. Lipton kommer säkert att vara kvalificerad men Lilleman måste ha lite tur, han har varit kvalificerad både år 2009 och 2010 men av olika anledningar har jag inte startat. Nu är det bara hoppas att gamla meriter kommer att räcka men chansen finns tror jag, det visar sig. Allhelgonahelgen är i alla fall tävlingshelgen och det avgörs i trakten av Enköping och Strängnäs. Jag kommer lite närmare att skriva om mina tankar inför den intressanta helgen.

9 oktober
Kommer just hem från dagens övning i Rimbo. Jag plus några till gick som spanielförare på Labradorklubbens A-prov. Jag hade Lilleman och Malva med mig och det fungerade hyfsat, Malva går långa stunder helt fantastiskt bra för att rätt som det är vara lite ohörsam, ganska frustrerande men det är bara att kämpa på. Lilleman han är jämn, ligger på gränsen men presenterar fågel på ett utmärkt sätt!
Malva har kommit med på ett jaktprov nästa helg i Fjugesta så jag skall försöka trimma henne lite mer den här veckan, dessvärre så kommer mörkret bara tidigare och tidigare så man får skynda sig ut efter jobbet.

8 oktober
Lyckades trycka in en harjaktdags mitt i mitt hektiska spanieljaktliv (finns det ordet?). Hur som helst så var det ingen dag att skryta med, slag på två harar men inget drev. Jag har förundras under hösten så här långt över Noras enorma kapacitet som harhund, låter både kaxigt och skrytigt men så är det faktiskt, hon har varit helt fantastisk. Nästan så det var skönt att se att även hon inte lyckas jämt, för man började få kanske lite väl höga förväntningar på henne. Och ska jag vara ärlig så är det väl så att har man inte sämre jaktdagar i bland så uppskattar man inte de bättre lika mycket heller.
Jag jagade runt några fina fäbodvallar i dag, jag tog några bilder som jag skall lägga in på bloggen någon dag framöver, det är i alla fall en härlig miljö att vara i.
I morgon skall jag till Lovisedalsgård strax söder om Rimbo på ett A-prov för retrivers, brukar var kul då man oftast får se fina retrivers i deras rätta element, att lösa svåra apporteringsuppgifter.


Det har varit så varmt ett tag så blommorna har börjat slå ut igen. Jag är ingen blomexpert men jag tror det är en midsommarblomster som jag fotograferade i dag.

6 oktober
I dag har Lipton gjort jaktprovsdebut på ett prov strax norr om Norrtälje. Det var nio startande hundar och resultatet blev tre första pris och av olika anledningar blev de övriga sex utan pris. Lipton var en av de som fixade ett första pris, riktigt roligt! Domare i dag var Paul Andersson som gav Lipton den här kritiken.

Provförlopp: Provas i kantzoner och åkerholme. Stöter fasan och rapphöns varav en fälls.
Fältarbete: Trevligt intensivt sök i bra stil. Bra samarbete med föraren. Bra stadga.
Apportarbete: Apporterar en rapphöna (av tre stötta) godtagbart.
Sammanfattande kritik: En trevlig ung hane med stor potential!

2 oktober
Söndagkväll, en kul men dryg helg är över. Jag for i morse kvart i 6 och kom hem halv nio nu i kväll, men jag skall börja med gårdagen. Då var jag kommissarie på ett spanielprov i Järvsö som SSRK Gävleborg arrangerade, tyvärr så var det dåligt med fågel där så det är inte så mycket att skriva om. Blev en nästan lika lång dag då som i dag. Åter till dagens övning. I dag har jag startat Malva på ett jaktprov strax norr om Uppsala, det var min första start med Malva och det resulterade i ett andra pris i öppenklass. Nog har man velat haft en 1:a men idag så räckte inte vårt arbete till för mer än ett andra pris så det var rätt dömt av Nils-Erik Andersson som var dagens domare. Förövrigt var det 14 startande hundar varav 5 st gick till pris, 3 st 1:or och 2 st 2:or.

Domarens omdöme var så här.
Provförlopp: Provas i högt gräs, reser snabbt fågel som påskjuts. Skickas på apportsök och tiken löser uppgiften.
Fältarbete: Mycket stor jaktlust, bra uthållighet. Har ett snabbt sök med acceptabel mönster. Vidden är bra. Följsamhet och dirigerbarhet acceptabel. Stadgan är bra med normal skottreaktion.
Apportarbete: Får ett svårt apporteringsuppdrag som tiken löser på ett tillfredställande sätt. 
Sammanfattande kritik: Trevlig tik som behöver lite finputsning på söket och lite mer tur med apporten.

Bernt var ut med Nora i dag och hade turen/skickligheten att få skjuta en hare.

29 september
Peter har varit ledig och jagat tre dagar på rad med Nora och det är bara att glädjas åt har tillgången i år, verkar som det finns hare över allt i år. Han har inte gått någonting alls säger han, bara att släppa och det är slag direkt. Dessutom har han haft bra drev alla dagarna.

28 september
Var in Jägarförbundets hemsida och såg att en ny sait har startas. Jag kopierade texten direkt och lägger in den här.

viltmat.nu - en ny sajt om viltkött


Landsbygdsminister Eskil Erlandsson inviger idag
www.viltmat.nu , en ny sajt för alla som vill laga vilt, äta vilt, sälja vilt, köpa vilt, hantera vilt eller bara vill veta mer om viltkött.

 - Det finns ett stort intresse för att äta nyttigt och ekologiskt och då är viltkött bland det bästa man kan äta, säger Torsten Mörner, ordförande i Svenska Jägareförbundet som står bakom satsningen på viltmatsajten.

 På viltmat.nu finns fakta om hela kedjan från skottet till tallriken. Här kan man få recept på vilträttter, hitta tips till jägare som vill sälja vilt och fakta till butiker och restauranger.

- Målet är att fler ska få chans att smaka svenskt viltkött, säger Torsten Mörner.

 Jaktsäsongen har precis börjat och snart kommer det finnas gott om viltkött i butikerna. Cirka 4 procent av allt kött som äts i Sverige är viltkött, vilket är cirka 16 000 ton viltkött. Älgen står för den största andelen viltkött men det är vildsvinet som ökar mest.

Enligt en Sifo-undersökning vill cirka 60 procent av alla svenskar äta mer viltkött.

 På viltmat.nu kommer man även kunna följa flera projekt som syftar till öka intresset för viltmat och stimulera den lokala marknaden. Projekten drivs inom ramen för Sverige – det nya matlandet.

25 september
Haft ett ytterligare ett bra drev med Nora i dag, helt makalöst vad hon driver bra. Verkar inte spela någon roll om hararna följer vägar eller vad dom nu än försöker hitta på.
Ska gå ett skogspass var med cockrarna i kväll, inte så hoppfullt att man skall hitta fågel men dom får i alla fall ut och jobba lite.

Ganska stora kontraster i min jakt nu, en dag på rapphöns jakt med "höjdare" till att dagen efter jaga hare i urskogen, ganska kul ska Ni veta. Det är bara ta seden med dit man kommer så brukar det ordna sig.


En vacker utsikt över en del av Nybo fäbodar.

24 september
I dag har jag varit till Segerstagård som ligger mellan Bålsta och Enköping på rapphönsjakt. Gården ägs av den före detta Volvo chefen Sören Gyll. Som vanligt så gick jag som hundförare och idag hade jag Malva och Lilleman med mig, Lipton fick vara hemma. Jag har deltagit på ganska många sådana här jakter men aldrig med så bra skyttar, inte konstigt då det var Gyttorp som hade representationsjakt i dag. En av skyttarna var Nathalie Larsson som var 4 på OS i Peking, hon var fantastisk att se på när hon sköt. Svårt att beskriva men det var en kombination av ett lugn och ändå väldigt avgörande på något vis. Ää, jag kan inte beskrivat....ni skulle sett själva, imponerande! De övriga skyttarna var heller inga dunungar, några större vapenbutiksägare och chefer från Gyttorp som visste hur man hanterar en hagelbössa.

Peter och Bernt har jagat med Nora i dag, tur att man har dom den här årstiden då jag far på så mycket fågeljakter, men i morgon skall jag ut med Nora i alla fall!

20 september
I dag har jag varit till Lovisedalsgård som ligger utanför Rimbo på rapphönsjakt, jag hade ingen bössa med själv utan jag gick som hundförare med mina spaniels. På fm jagade jag med Malva och Lilleman, Malva gick kanske 70% av fm passet och skötte sig bra! Det var lite spännande att se hur hon skulle fungera i skarpt läge på fältfågel men som sagt helt ok! På em varvade jag med Lilleman och Lipton. Eftersom det var Liptons första fältfågeljakt så höll jag igen lite med honom så då var det Lilleman som gick mesta tiden. Även Lipton uppfyllde mina förhoppningar, han blev kanske i hetaste laget på första släppet då han gick på fågel direkt, men han lugnade ned sig ganska fort. Lilleman går alltid väldigt hårt, nästan på gränsen periodvis, men sån är han och har alltid varit. Han är ändock stadig trots att stöter på lite dryga avstånd i bland. Ska man vara väldigt kritisk så går det säkert hitta saker som skulle kunnat varit bättre i vissa situationer men sett över hela dagen så är jag nöjd med alla tre.
Men mer fästingar än vad jag fick på mina hundar där har jag aldrig haft och hoppas att jag aldrig mer får, plockade minst 50 st på hundarna och tre på mig själv, äckliga djur. Undrar vad dessa små kryp har för uppgift egentligen? 

19 september
Har lagt in en länk till vargwebben på min länksida. Men kom ihåg att vargarna rör sig väldigt stort så lita inte att de är kvar i området som kartan visar, ha det bara som ett litet riktmärke.

18 september
Sent om sider kom årets första frostnatt. Det har varit frost lite varstans runt på trakten tidigare men vi bor lite skyddat mot skogen så för oss var det premiären.


Lite frostkantade grässtrån.
 

17 september
Det är nå sanslöst vad tiden går fort, snart en hel månad sedan jakten började. Man väntar och väntar sedan bara rullar det på. För min del kan jag kan dela upp jaktsäsongen  i olika faser, det börjar med skogsfågeljakt ett par tre veckor för att under resten av september bli mest harjakt, under oktober blir det mycket rapphöns och fasanjakter för att från november enbart vara stövarjakt igen. Blir väl så klart lite harjakt även i oktober men det är mycket jakt på fältfågel under den månaden.
I dag har Nora gjort ett grymt hardrev, ett av de bättre jag någonsin hört så här tidigt på säsongen och då har jag ändock jagat med stövare i 35 år och faktiskt haft några skapliga hundar förut också. På eftermiddagen körde jag ett pass var med cockrarna, Malva fick stöta ett par rapphöns, Lipton och Lilleman tränade jag lite sökmönster med. Malva gick väl lite si så där i dag men hanarna skötte sig bra men då fick dom gå på marker där det inte luktade fågel och det är ju klart lättare.


Under den här veckan har jag investerat i en ny stolryggsäck från Swed Team. Sitt höjden var hela 55 cm så man satt som en kung.
När jag fick hem den kändes den lite tung, men det var perfekta bäregenskaper med midjebälte och bra passform så vikten var inga problem. 

14 september
I dag har jag varit till Valbo med Lipton och gjort ett nytt försök med ett vattenprov och den här gången gick det bra! Skönt att det är fixat, skulle han fungera bra så kan jag nu starta i alla klasser på fältproven.

Den objudne gästen som var hit för några nätter sedan är ännu på fri fot...............

12 september
I natt har jag haft besök av en objuden gäst som dessutom var långt i från trevlig. Jag vet inte om jag skrivit tidigare i bloggen om att jag har några rapphöns, men så är det i alla fall. Och i natt så har den här gästen tagit tre utav rapphönsen. Jag hade rapphönsen i två olika burar och i den som det var tre har minken eller hermelinen tagit alla tre. Jag tror inte det kan vara nått annat djur för hålet som var grävt var så litet så katt eller räv är uteslutet. Det var bara en massa fjädrar kvar efter kampen och hur den har fått ut rapphönsen genom det lilla hålet är en gåta men bevisligen måste den gjort det.
Om jag säger så här, nu har kriget startat, skulle den komma tillbaka eller försöka med den andra buren så sitter det två gillrade fällor ute nu. Hoppas att jag får marodören så jag får se vad för djur som varit framme. Rapporter kommer.

11 september
Hade ett hyfsat hardrev i dag också, vi började dagen med ett kortare rävdrev för att sedan som sagt hitta en hare. Det roligaste ändå den här helgen är att jag sett 4 älgar, får nog backa 15 år sedan man gjorde det, men jag märkte redan under vintern att älgstammen är på väg tillbaka. Jag har inte jagat nå fågel i helgen, nästan lite skönt att bara fått sitta på stolryggsäcken och lyssna på drev och slippa leta fågel som vi har så sparsamt av i år.

10 september
Äntligen är harjaktspremiären avklarad, den var efter längtad! Vi var 4 st som var ut, Bernt, Peter, David och jag. Som Du kanske läst på bloggen tidigare så har Nora löpt men nu är det över. Det var mycket bättre att hon löpte nu än om det skulle blivit senare i höst, för tex okt-nov är ju ännu bättre jaktmånader. Hur gick det då? Kanon skulle jag vilja säga, 1 tim och 40 min drev på en andrakulling, hade några få tappar men dessa var bara på några minuter. Peter avslutade jakten med ett välriktat skott.
Jag har trott att det skall vara gott om hare i år och efter dagens jakt så har jag ingen anledning att tro annat. Vi behövde inte gå i stort sett någonting innan vi hade slag och då är harjakt som bäst.


Peter med den hare han sköt i dag.

4 september
Äntligen en fågel i säcken även här hemma, för det är pricken över i:et ändå. Sköt en orre för Lilleman i dag, efter ett riktigt bra arbete. Det var en ovanligt hårt tryckande fågel. Apporteringen överlät jag till Malva, de var dessa två som fick följa i dag. Jag är väl som de flesta hundägare jag också, har lätt för att skryta om sina hundar men då det gäller skogsfågeljakt över spaniel så är "Lilleman" kanon. Han jobbar stenhårt, behöver absolut inte fågelvittring för att "orka", men som jag har sagt förut, hans jaktlust är kanske hans starka sida! Malva hade lite svårt att ta för sig under de första jakterna om terrängen var lite för öppen, syntes tydligt att hon ville "röjja" i snåren och det är inte konstigt det är ju spaniels främsta kännetecken. Men nu finns inget att klaga på, kul att se hur hon börjar anpassa söket efter förhållandena! Dagens jakt var den tredje för mig här hemma, var ju Härjedalen några dagar i början av jakten och medvetet lät jag hundarna vila igen sig några dagar efter det, men nu syns det att dom börjar komma i form. Jag inte gjort längre än ca 2,5 tim pass här hemma och när man bara har haft en fågelsituation på dryga 7 tim jakt så kan man konstatera att det inte är överdrivet med skogsfågel på mina marker i år.

Två gånger under den här veckan så har jag sett en ungräv jaga sork på en nyslagen åker här hemma, och det mitt på dagarna så efter fågeljakten i dag så tog jag sexonhalvan och satte mig för att passa på den. Och i bland är jakt enkelt, dröjde inte många minuter innan den kom och jag lyckades fälla den! Såg hyfsat fräsch ut på håll men när jag kom fram såg jag att den var skabbig. Rävskabb har vi haft till och från ända sedan i slutet av 70-talet och lär aldrig bli av med den heller. Tog en bild med mobilen innan jag stenade ner den.

I kväll skall Lipton få gå en sväng, hörde av Olle och Britta att han hade varit olycklig som inte fick följa och jaga i dag. Kul med hundar som vill!


Så här såg bakdelen ut på räven jag sköt i dag.

30 augusti
Kronåret som inget blev.... Jag skall förklara vad jag menar med det, de flesta av oss fågeljägare här i västra Hälsingland trodde att i år kommer det att bli ett år med ovanligt gott om skogsfågel, men ack vad fel vi fick. Man skall i och för sig inte vara för säker då det bara gått en knapp vecka av jakten, men jag har träffat ganska många nu som säger samma sak, det är sämre med fågel än i fjol. Jag och fler tycker att det skulle ha varit en gynnsam sommar plus att det är ett år med mycke sork som bör vara den viktigaste födan för räv, ugglor etc. kanske det var något med vädret ändå som gjorde att kläckningen gick snett, vem vet?
På söndag em jagade jag över ett fint område där man vanligtvis brukar hitta orrkullar men inte ett dun jag såg. Men känslan av att kunna vara i skogen med hundarna räcker långt, fantastiskt roligt att se deras glädje av att få jobba.

Av de som varit ut och släppt sina stövare så har jag fått rapporter att hare finns det, och om knappt 2 veckor har Nora löpt färdigt så det är bara att vänta.......

27 augusti
Är just hemkommen efter tre dagars fågeljakt i Härjedalen, tillgången på fågel var inte riktigt så bra som jag trodde den skulle vara. Visst fanns det några stora orrkullar men vi såg även orrhönor som var utan eller bara hade en kyckling så något gick snett med kläckningen för orren i våras. Tjädern verkade ha lyckats bättre med sin kläckning, där såg vi några fina kullar med 4-5 fåglar i. Eftersom det är skogsmarker vi jagar i så förekommer ripan mer sporadiskt, jag hittade tre fina ripkullar som jag sköt en ripa ur varje kull.

Vi var fyra jägare som hade två Finskspetsar, en Breton och så mina Cockrar att jaga med. Vi jagade ca 7-9 tim effektiv tid varje dag så nog fick både förare och hundar göra rätt för sig i värmen. Vi lyckades skjuta 12 fåglar tillsammans, och det efter bra hundarbeten, häftigt!

Jakten för min del kan jag ändock inte klaga på. Det var ju Liptons första jakt och Malva har ju heller aldrig jagat skogsfågel förut, kändes spännande första morgonen och då var jag helt inne på att jaga med Lilleman och enbart jaktträna Malva och Lipton, men jag fick ett par stötar på orre med Lipton första dagen och han skötte dessa helt ok, så då var det bara ladda och köra. Det blev en tjädertupp och en orrtupp för honom andra dagen. Han apporterade tjädern för övrigt utan problem, det var ju överlägset största viltet han burit hem. För Malva fällde jag två ripor och Lilleman fick en ripa och två orrar att apportera. Så samanlagt sju fåglar fick jag med mig hem, men det bästa var nog hur Lipton skötte sig på sin första jakt, han är ju ändock bara ett och ett halvt år gammal!

Nu blir det jakt hemma här framöver och eftersom Nora började löpa under veckan som var så blir harjaktspremiären flyttad fram några veckor.

   
Malva med sin första ripa och Lipton med sina första orre.

  
Lipton med tjädern och orren jag fällde för honom bilden till vä och jag med alla hundarna och helgens vilt på bilden till hö..

 

 

21 augusti
Nu har man gjort en ganska tuff helg. I går morse vaknade man vid 6 i Lindvallen, Sälen för att delta i Vasastafetten i ett av 8 lag från Svenskafönster. Stafetten gick ungefär som vi trodde, kommer inte ihåg vilken placering mitt lag fick men skulle tro att vi var någonstans på mitten av ca 400 startande lag. Kom i alla fall hem vid 5 tiden på kvällen och då var det bara slänga sig i duschen för halv 7 började världens största surströmmingskiva i Alfta och den vill man inte missa! 1300 st personer var vi som åt surströmming, ja inte alla men jag tror att hälften av oss äter den fantastiskt goda fisken , de övriga fick hålla till godo med korv. Det är inte bara maten som drar utan hela arrangemanget, allsång, dans och det vanliga surret med folk som man inte träffar kanske mer än en gång per år. Detta gör att för mig är det festernas fest! Nåväl, kom i säng vid halv 3 och sov en timme för att fara till skogen på björn och hundsläppspremiären. Bernt gick med Nora och dom hade ett kortare hardrev medan jag skulle smyga runt för att med lite tur hitta en bärätande björn. Tyvärr så var det svåra förhållande för smygjakt då dimman låg så tät så man såg ca 100 m framför sig bara. Under de förhållanden så är det i stort sett omöjligt att lyckas. Otroligt lite sömn den här helgen men vad otroligt mycket skoj jag har haft!
Det förekommer en ganska intensiv björnjakt här runt Edsbyn nu, många tar ut semestern för att jaga hela första veckan. De som satsar med hundar och så har haft lite stolpe ut i dag, vad jag vet så är det bara en skjuten runt Edsbyn i dag men flera björnar har man haft tag på så fler lär bli fällda.

Vargen är ett stort samtalsämne den här årstiden det är lite ryskroulett att släppa hundarna då man inte vet vart dom är och om det är vargar som tar hundar. Jag är ganska säker på att alla vargar inte är sådana som äter hundar, vi har ju haft Galvenreviret här i flera år och där har det inte varit några problem. I fjol såg det tryggt ut ända till i slutet av september då 3 hundar blev varg mat på 2 veckor och det i närheten Edsbyn. Tragiskt att en så gammal jaktform som all löshundsjakt är inte skall gå genomföra på grund av myndigheternas högsta önskan att lusa ner halva Sverige med varg.

Hade ut Lipton och Malva på eftermiddagen så de fick göra en varsin stöt på rapphöns, båda skötte sig acceptabelt. På onsdag kväll drar jag till Härjedalen för några dagars skogsfågelsjakt möjligheten för ripa finns givetvis också. Planen är att jaga med Lilleman och jakt träna Lipton och Malva, kommer att bli spännande att se hur fågeltillgången är men jag hoppas och tror på god tillgång.

 


Vilka konstverk en spindel kan göra. Synd att jag inte kunde få till bilden så det verkligen framgår hur fint det var, spindelnätet var ca 50 cm brett.

17 augusti
Två dagars bockjakt utan resultat. Egentligen inte två dagar utan en morgon och två kvällar, jag stötte bocken första morgonen när jag kom på passet. Vinden låg lite tokigt så jag tog en väg fram som inte jag hade planerat så då gick det som det gick. Man kan bara konstatera att skogsbockarna är svår och eftersom inte rådjurstammen är så stor så har dom många gånger stora revir vilket även det försvårar jakten. Vi får väl se om det blir några fler försök, troligtvis inte då man ju snart får börja träna hundarna och då prioriterar man ju det.
Fast inte jaktlyckan har varit god så är det otroligt skönt att gå ut i skogen och veta att nu börjar det!!

13 augusti
Då var Liptons första prov avklarat. Vi startade först i en klass som heter "enkelt vattenprov" och är ett prov som man skall ha gdk på för att få starta i nybörjarklass på fältprov. Där var det 9 startande hundar varav 6 st blev gdk, Lipton var en av dem och det var skönt, nu vet jag att om han fungerar i höst så kan jag anmäla till ett fältprov. Vi startade också i en klass som rätt och slätt heter "vattenprov" och ett gdk i den klassen är ett krav för att starta i ökl och elitkl. Där var det 10 st startande men ingen fick gdk, jag har inte varit med om ett sådant dåligt resultat förut någon gång. Men det var väl så enkelt att vi var många förare som inte hade tränat dirigering tillräckligt, det blev samma problem för nästan alla hundarna och i den situation som blev räckte inte vår dirigering till, en erfarenhet att ta med sig.

9 augusti
Då har man jobbat i två dagar och det går bra, skönt at man kommer in sig så fort som man ändå gör. Sammanfattar man sommaren så har den varit bra, inte mer än kanske två dagar som det regnat så man inte har kunnat varit ute, och då kan man inte klaga! Plus att vi hade några fina dagar i Skåne bl.a.
Under våren hade jag ett par månader som jag var duktig på att vara ute och motionera då i form av löpning, men sen blev det mest bara promenader, jag har så svårt att motivera mig till att springa trots att jag vet att jag mår bra efter åt, faktiskt lite konstigt. Nå väl, nu har jag varit ut tre gånger på knappt två veckor och ska sanningen fram så är det mest för att den 20 augusti skall Svenska Fönster AB deltag i Vasastafetten med ca 10 lag och jag ingår i ett av lagen. Jens som är "löpar chefen" på firman har placerat mig på startsträckan i mitt lag och den är på knappa 10 km med några km uppför i början, så det är därför man känner pressen att träna.... 21 augusti då blir det nog bara promenader igen!

7 augusti
Då var det dags för den där tunga söndagen som infaller en gång per år, i morgon börjar vi jobba igen. Man ska och det är jag, glad att man har ett jobb det är därför som man uppskattar ledigheten så mycket. Och egentligen ska inte jag klaga som har jakten att längta till, tänk de som inte har den vad gör dom stackars människorna på hösten?
I dag har Siv och jag gjort genrepet med Lipton inför nästa helgs vattenprov, tänk nu är det dags för prov med honom också tycker han nyss var valp. Det kommer säkert att vara gräsand på provet men någon sådan hade jag inte så en trut fick duga, skillnaden är ju att trutar/måsar flyter så högt mot en and men "man tager vad man haver" som Kajsa Varg sa. Nu är det bara hålla tummarna för nästa lördag.

Lagt in några bilder som jag har tagit runt Mållången en sen augusti kväll.

   
Svårt att med bild beskriva den atmosfär som man känner på en sjö i solnedgången.

   
Ett par bilder som kanske inte är så speciella men på plats är det riktigt fint. På den högra så kan man konstatera att det är inte bara i Afrika som det finns trämasker, det har vi Hälsingland också.


Hade inte teleobjektivet med men kråkan som sitter i topp på torrstubben syns hyfsat i alla fall. Liten spegelbild på den vart det också.

 

5 augusti
Lite, om än bara lite svalare väder i dag. Nora och jag tog en timmes cykeltur vid 6 på morgonen och då var det så svalt så man borde haft handskar, under tiden jag cykla lyssnade jag på radion och i Pajala hade dom haft minus 3 i natt, inge vidare det heller.
Körde några dirigeringsövningar med cockrarna på förmiddagen innan jag for på den första roliga händelsen i dag, jag sköt björnpasset. Det är inte ett krav för att få deltaga på björnjakten men en bra träning är det. Det går till så att du skjuter 4 skott på 80 m på max 40 sek alla skotten måste vara inom ringarna på björnfiguren. Sen är det 4 skott på 40 m på max 20 sek även då skall alla skotten sitta inom ringarna. Provet avslutas med att man skjuter 2 skott på 4 sek mot en björn på 10 m i front position.
Den andra roliga händelsen var den årliga kräftskivan, det är i stort sett samma gäng som haft den här kräftskivan i 30 år, jag har "bara" varit med de sista 20 åren. Eftersom det var jubileum så hade Curt som var årets värd ordnat ett litet fyrverkeri, kul! Som vanligt så är det inte bara kräftätning utan några matcher "kubb" blir det också, i år regnade det ganska intensivt men kvällen tävlingschef Per kom på en variant av kubb som gick ut på att båda lagen stod på altan och kastade ut på gräsmattan, orkar inte beskriva dessa regler men det fungera. Hur som helst så efter den andra matchen så slutade regnet så vi kunde köra en riktig vända, mitt lag vann alla tre matcherna! Tror vi hade lite bättre sammanhållning i vårt lag.....!!
En jätte trevlig kväll hade vi!


Kvällens tävlingsledare Per ställer upp pinnarna i regnvädret, vi andra stod på altan. (Bilden tagen med en dålig mobilkamera)

4 augusti
I kväll var jag med Henrik Törnberg på Mållången och trollade gädda, sommaren är kanske inte den optimala årstiden för gäddfiske men det är aldrig fel med fiske speciellt i trevligt sällskap.
Hur gick fisket då? Nu passar jag på att skylla lite på det jag skrev nyss "sommaren är kanske inte den optimala årstiden............" vi fick i alla fall två st, den största på dryga 2 kg.


Här är vi på väg mot fiskeplatserna, Henrik ser hoppfull ut eller hur? 


Vi hade våra beten på ca 120 fot efter båten, syns på räkneverket.


Ett bildbevis på att vi fick fisk....


Fin miljö runt Mållången speciellt effektfullt på kvällen. Det är en paravan som vi hade ute som syns mitt i bilden.

2 augusti 
Augusti, nu är vi i den första jaktmånaden, både duvor, räv och grävling är lovliga. Om än vi har den varmaste perioden just nu den här sommaren så kommer hösten med stormsteg. Blandade känslor inför det konstaterandet, inte att hösten kommer det är bara härligt när man är jakthundsintresserad och gillar att vara i skog och mark utan mer att vintern faktiskt kommer som ett brev på posten om bara någon månad. Men jag ska inte börja gnälla på vintern redan, det spar jag med framåt december.
Perra Götesson (Hängläppens kennel) och jag jagade grävling i natt, vi hade ingen grävlingskontakt men så är ju jakten ibland går det bra och i bland inte. Men vi hade några trevliga timmar med hund och jaktsnack! Visst ja, måste nämna vilken vi hade med som gjorde grov jobbet och det var Perras unga plott/laika Oryx, en hund som jagar med ett fint sök i lagom kontakt.

Bernt och jag fiskade abborre på eftermiddagen och hade årets abborrfiske, kanonväder och flera fiskar uppåt 4-5 hg så nu blir det stekt abborre till lunch i morgon!
Han med lite hundträning på kvällsidan också, gjorde några lätta dirigeringsövningar med cockrarna, Nora hon låg mest och sola på gräsmattan i dag då det var för varmt för en cykeltur.

30 juli
I går var det en skön dag, vi han med mycket, ändå kändes det att det var semester. Sen vi lämnat Olle på sitt sommarjobb på morgonen så åkte vi till Bollnäs och hämtade nya pass, våra går ut nu och Siv skall med syrran sin Tina till London i september så då var det bara ett måste.

Mitt på dan åkte vi till stugan i Fullen, vi sola och träna hund, vi hade bara Lipton med. Vi hade bestämt med Tobbe, Marie och Lisa också, plus deras två "Golden" och labbevalp. Vi kastade några vattenmarkeringar och sola, vi hade det riktigt skönt, det var lite moln men ingen fara. Jag gjorde premiär badet för i år, varmare i vattnet än jag trodde det skulle vara.

På kvällen var vi på "Persmäsan" och lyssnade på Svenne Rubins, va kul med låter som "En gammal Amazon", "Folköl och dunka dunka", "Långa bollar på Bengt" m.m. Minglade runt lite ett par timmar efter det så klockan blev nog närmare halv 1 innan vi var hemma.

I dag har det varit en mer lugn dag, har bara varit och betalat ett arrende så jakten är räddad i höst. Ska till Tina och Peter och äta i kväll, perfekt att bli bortbjuden på mat. Visst ja, vi hade 6 st gäster på mat i går kväll, vi hann ju med det också..... Pust.


Tobbe skötte dummiekastningen.


Melker


Siv, Britta och Matihas


Britta var ute på en luftmadrass och då ville ju Lipton också vara där.


Plura

 

28 juli
I går kommer jag knappt ihåg vad jag gjorde, visst ja, Peter min kusin och jag var till skjutbanan, han sköt med sin Tikka kombi och lite med 308:an, kommer inte ihåg vad det är för märke på den. Jag sköt lite med min Lincon. På em var jag till Perra Götesson och snacka lite handladdning, hade lite funderingar som jag ville stämma av, har man funderingar om handladdning så har han svaren.
I dag har jag, Britta och Matias fiskat abborre, gick inge bra.

26 juli
I dag på fm var jag till min svåger och svägerska Torbjörn och Marie och tränade, jag brukar ju skriva att jag har haft träning med kvalitet och då menar jag att det är lite mer än den vanliga träningen som många gånger för mig är lite mer aktivering. Jag tycker i och för sig inte att man skall nedvärdera "aktivitetsträningen" men nog är det bra att lägga in ett "riktigt" träningspass i bland och ett sånt var det i dag. Tobbe och Marie har två Golden som heter Alfons och Melker samt en labbevalp som heter Plura, Plura var med som åskådare i dag men vi hade lite skotträning med honom som gick galant. Alfons har ett fösta pris på jakprov så det är duktiga hundar Torbjörn och Marie har.
Vi tränade mest markeringar och det gick ganska bra för alla hundarna förutom Lilleman, han hade hjärnan hemma i dag. Man kan bara konstatera att det är inga maskiner, de övningarna vi gjorde ska inte vara några svårigheter för honom i normala fall, men i dag sov han över.

Jag har lagt in ett par bilder här under som jag tycker alla som har möjlighet skall åka och titta på, det är Hembygdsföreningen som arrangerar den traditionella "Volasdan" på söndagen, det är en dag som visar många sysslor som förekom på en Hälsingegård för i tiden. Helgen kallas Persmässan och består av festligheter med uppträdande både fredag och lördag kväll för att avslutas med nämnda Volasdan på söndag.Det är våran Britta som är den vuxna tjejen till vänster, hon jobbar i handelsboden under Volasdagen

 

25 juli
Det märks att björnjakten närmar sig, det smäller på skjutbanan varje dag. Skjutbanan ligger på andra sidan av berget så smällarna hörs väl, men det är absolut inget som stör, vi är så van. Bra att de som planerar att vara med på björnjakten tränar så mycket som de gör.
I kväll skall vi till Hembygdsgården och jobba, det är arbetskväll inför helgens festligheter.


En ganska kul bild på en fågel som satt på vår altan, blev liksom svartvit.

24 juli
Det ostadiga vädret håller i sig, knappt jag han hem efter cykelturen med Nora innan första förmiddagsskuren kom i morse.
Olle och jag var efter den iväg och kastade några dummies åt Lipton och Lilleman vid Ämnartjärn, måste ha några mer vattenträningar innan jag skall iväg på vattenprovet med Lipton. Han fungerar ganska bra men träning skadar aldrig.
På eftermiddagen kom Emil och hälsade på en sväng, Emil är syrrans grabb och är en jaktintresserad kille, kul med ungdomar som har jakten som sitt stora intresse, finns hopp för en del! Emil och jag åkte och tog hem några mårdfällor som jag skall placera om till vintern, skall klura ut några nya intressanta ställen att hänga fällorna.


Emil håller på att "klä" av en fälla.

23 juli
Kommer just hem från skjutbanan, då jag hade precis skjutit färdigt var det som himlen öppnade sig, vilket skyfall det blev, att det finns så mycket regn.......
I går tränade jag och Siv lite med cockrarna, hade ett par kråkor som fick tjänstgöra som apporteringsvilt. Lipton hade en period i våras som han var lite dålig på att hålla i på markeringar men det är klart bättre nu, spännande att se vad träning ger resultat. Kan ju även vara lite med åldern också, han är ju trots allt inte så mycket mer än 1 år ännu.
Går och väntar på en leverans från www.staffansvapen.se jag har beställt lite kulor till 30-06 och Normas 204 krut, har laddningar som passar bra till både 6,5x55 och 30-06 med den krutsorten vilket är skönt så man inte behöver ha så många typer av krut hemma.

Man är ju tagen av vad som hände i Norge i går, ofattbart att det finns sådana människor. Vilken fruktansvärd katastrof för alla drabbade familjer.

 
Två bilder från Krapperup slott som är från mitten av 1500 talet. Vi besökte slottet på semestern, det var en jättevacker rosenträdgård där som bilden visar lite av.

21 juli
Då är vi hemma efter några dagars semesterresa. Som jag skrev så skulle vi till bla Bodil och Hasse vilket vi också var. Vi grillade och hade det jätte trevligt där en kväll. Britta blev stormförtjust i Liptons syster Donna, hon hade kunnat tagit med henne hem hördes det som. Det är otroligt fint i Skåne, så olikt hur det ser ut hemma här, men jag skulle tro att det är lätt att bli hemmablind för nog är Hälsingland vackert också.
Vi var också på Gekås i Ullared, bättre än vad jag trodde det skulle vara, jag köpte lite nya jaktkläder, hagelammunition och lite olika tugg åt hundarna. Britta, Siv och Olle handlade mer "vanliga kläder".
Det gick bra att ha hundarna, dom har ju aldrig bott på vandrarhem och på en camping men skötte sig bra, det är ju lite mer planering när man har jyckarna med men som tur var så hade vi inte gassande sol så det var ingen fara att lämna dem ett tag i bilen.


Malva sitter och spanar nere hos Bodil och Hasse, hon har säkert många trevliga minnen därifrån!

15 juli
Första dagen på länge som det regnar här i Edsbyn, jag hade planerat att köra lite jaktträning med Malva och Lipton så det var bara gilla läget och åka till skogen ändå. Lipton går ganska hårt, det blir en som man måste hålla igen lite på skulle jag tro. Han är ju inte så mycket tränad i sökmönster och så, men men.... Malva är lite lättare att gå med, även hon är ju ovan skogsmiljöer men där känner jag jag mig tryggare. Som jag har skrivit förut i "bloggen" så är det spännande med utmaningar och det känns som den här hösten kommer att slå alla tidigare då det gäller spanieljakt. Två hundar som inte jagat skogsfågel förut så hos Malva och Lipton finns det mycket att lära, kommer säkert bli skönt att gå med Lilleman som det är bara att jaga med. Och bäst av allt är att det verkar som harkullarna gått fram i år för stövarjakten slår nog det mesta ändå!!

Vi håller som bäst på att packa för en semester tripp söderut, vi drar tidigt i morgon bitti för att klämma ner till Skåne i ett svep. Vi skall hälsa på Hasse och Bodil bla. Ska bli kul att visa Malva och Liptons föräldrar för Olle och Britta, samt att få träffa Bodil och Hasse, där känner man sig alltid välkommen.


En bild från Kebnekaise som Brittas pojkvän Matihas tog i juni 2010. Jag vill upp dit jag också.

14 juli
Klicka på den här länken www.utebilder.se så ser ni hur mycket fina bilder som helst.

13 juli
I dag efter att Siv och jag hade gjort vår dagliga promenad med hundarna for jag iväg några timmar på abborrfiske och äntliggen träffade jag rätt. Hade 9 st fina fiskar med mig hem, släppte tillbaka ungefär samma antal också. Jag trodde inte det skulle vara så bra fiske som det var, blåste ganska hård vind och Ni som varit ut med en flatbottnad plywoodeka vet hur dom är då. Men fiskarna var på G och det var det viktigaste!
Såg en älg på baksidan av berget på vägen hem, hade det varit för 10-20 år sedan så hade man inte stannat men det gör jag nu, är så pass ovanligt är det med älg på mina marker nu för tiden
 
 


Britta tog en fin bild på Lilleman i dag!

12 juli
Det är otroligt skönt med semester, bara vetskapen om att man är ledig i fyra veckor utan några speciella måsten känns befriande.
Har haft några bra träningar med hundarna de sista dagarna, korta ryck lite senare på kvällarna när den värsta värmen är över för annars tar värmen ut lite energi av dom i onödan. I bland så är man kanske inte så hemskt sugen på att gå ut, men det räcker att titta på cockrarna så möts man av tre par ögon som alla säger " visst ska vi ut" och då är det bara att köra. Man blir alltid inspirerad när man kommer ut och ser deras lust för att arbeta! Nora däremot, hon är så nöjd med att få en promenad eller en cykeltur. Hon bara finns utan att märkas, otrolig skön på sitt vis.

I morse flyttade Bernt och jag en båt till en sjö som vi inte har haft båt vid förut, vi har fiskat där tidigare men mer sporadiskt, blir ändring på det nu. Kommer rapporter om hur det går framöver

Har just anmält Lipton till vattenprov i augusti, måste göra lite fler vattenövningar med skott bla för att han ska ha en ärlig chans att lyckas. Men vi ska göra ett försök i alla fall.

Nu ska jag och Malva ta en sen middagslur, både hon och jag gillar det......

9 juli
Nu är semestern här, ja nästan i alla fall. Jag måste jobba några timmar på måndag morgon men det känns som det inte spelar någon roll, semestern är här i alla fall.
I dag har jag varit ute på abborrfiske med min kusin Peter, kan bara konstatera att abborrarna inte är riktigt på hugget just nu, inte för mig i alla fall. Tycker vädret har varit fint ett tag nu så det borde vara bättre fiske än vad det är, vi körde med spinnare och jiggar. Fick några i alla fall som höll godtagbar storlek, så senare i kväll tänder jag ABU-röken så då blir det rökt abborre på kvällsmackan.


Peter håller på att ta ut spinnaren ur en kilosgädda, visst ser han sammanbiten ut?

7 juli
En dag kvar att jobba sen är der semester!
Nu ska jag gå ut och rensa grönsakslandet, ganska rogivande att plocka där och se hur det växer dag för dag. En sak har då gått fel i år bland grönsakerna och det är rädisorna, vart hög fin blast men små dåliga rädisor. Varför vet jag inte, men jag har väl inte tillräckligt "gröna fingrar" skulle jag tro.


Nu är trastungarna ca 1 vecka gammal och det är full aktivitet på "andra våningen"!

6 juli
I går kväll blev det abborrfiske, inte för att det var någon större fart på fiskarna men det var hur skönt som helst att komma ut på sjön. Fiskade på en sjö som ligger långt in i skogen mot Dalarna, det som är så härligt med dessa skogssjöar är att inte ett billjud eller något sorl från bebyggelsen når dit. Man kan njuta av de ljud som naturen själv skapar, vågornas skval, fågelsång och vindens ljud etc.
Fick en gädda på ca 2,5 kg förresten men vad är det när man vill ha abborre!
I kväll ska jag tvätta bilen och klippa gräs, tyvärr så ingår det också i livet....


Bernt, han njuter när han får vara på sjön. Men det syns ju!

4 juli
Så är vi inne i sista veckan före semestern, skönt. Semestern är lika efterlängtad som vanligt, kommer att bli 4 härliga veckor. Slutade en timme tidigare i dag för att skjutsa Britta till Bollnäs för att hon skulle ta sin första körlektion. Jag åkte med jag också och under de 40 min lektion var så märkta man att det var stor skillnad mot då jag tog körkortet, nu var det stor vikt på ekonomisk och miljövänlig körning, bra är väl det.
Plockade äntligen fram fiskegrejorna i kväll, har inte haft tid tidigare att fundera på fiske men nu ska jag iväg vilken kväll som helst, då ska förhoppningsvis abborrarna tas. Har dessutom hunnit med en cykel tur med Nora samt att Olle och jag hat kastat några markeringar med skott åt Lipton och Lilleman. Malva, hon är med Britta och några kompisar på byn.
Fullt upp men ändå sköna kvällar!


Den här haspelrullen vann jag på en angeltävling för några år sedan, kanon rulle.

3 juli
Så var den här helgen över, jobbade extra både fredag och lördag. Men i går kväll grillade vi med några bekanta och som vanlig när vi träffs så var det jätte trevligt! I dag så har det varit mest bara lugnt, tinade på en kråka som jag gjorde några övningar med åt Lipton och Malva nu i kväll inget speciellt avancerat men lite aktivering med en tanke i alla fall.
Nu kör vi sista veckan innan semestern och förhoppningsvis så får vi ut alla fönster så vi inte behöver jobba något nästa vecka.
Uggloran, jo dom är kvar.Nu har dom flyttat upp i berget så vi slipper ha dom i träden runt huset, skönt för nu går det ha fönstrena öppen igen!

30 juni
Vilket fantastiskt skönt väder, lite varmt på jobbet kanske men det tar jag. Hellre så här än regn och kallt. Har inte hänt så mycket den här veckan, går mest och njuter av vädret, tyvärr så lovar metrologerna sämre väder mot helgen. Men dom har haft fel förut.


Till och med Lipton vilar, i skuggan naturligtvis.

29 juni
I natt så har vi haft en familj Hornugglor som har suttit i träden runt vårt hus och skrikigt, och då menar jag skrikigt. Det var bara att stänga fönstren och ta smällen att det blir varmt som i en bastu inne. Jag lade mig vid 01,00 men vet inte hur länge jag låg vaken, jag jobbar ju kvällsskift den här veckan så det är inte bara att varva ner när man kommer hem, plus ugglorna....... Siv hade inte sovit en blund då jag kom hem, hon var ganska så irriterad ska Ni veta. Vaknade vid sex av värmen och då var dom naturligtvis fortfarande kvar, tog några bilder på en av ungarna, tror dom var tre. Det var inte lätt att hitta en lucka i grenverket då dom flyttade till de tätaste träden hela tiden, säkert för att slippa trastarna som attackerade dom så fort dom bytte plats.

28 juni
Jobbar kvällar den här veckan, vi har mycket att göra så det blir extra körning på lördag också.
I dag har jag börjat med min årlig vapenvård på kolvarna. Jag börjar med att smörja in kolvarna med rå linolja ganska flödigt, sen får bössorna stå ett par timmar innan jag torkar bort överflödet, det finns då tillräckligt kvar i porerna som trät får suga in några dagar. Efter det så lägger jag på ett tunt lager kokt linolja med en skvätt balsamterpentin i, det polerar jag in med handen. Det gör jag flera gånger under ett par veckors tid. På det här sättet har jag skött kolvarna under många år och tycker det fungerar bra, kanske finns det bättre sätt, men som sagt tycker jag det fungerar bra.


Här står bössorna insmorda en första gång på "tork".

26 juni
Äntligen bättre väder, tog en cykeltur med Nora i morse utan att man behövde vara rädd för att hamna i en regnskur, skönt. Annars har dagen mest bestått av gräsklippning och vila! Tror att det skulle gå lätt att vänja min kropp med att vara vara ledig fredag-söndag varje vecka........


Bernt kom förbi i morse och åt frukost med oss på altanen! Längst uppe i det vänstra hörnet ser Ni ytterligare ett fågelbo, jag vet inte vilken fågelsort som tänkt föda fram en kull där men eftersom det varit lite knackigt väder ett tag så har det var lugnt därute på altanen, säkert därför som någon har haft ro att bygga ett bo där.

25 jui
Inget vidare väder den här Midsommarhelgen, det är klart det har kunnat varit sämre men nog är det lite väl tätt mellan regnskurarna. Idag så har det varit lite hundträning med kvalité i alla fall, Siv sköt och kastade markeringar åt Lipton. Dirigeringar tycker jag fungerar bra, men han har lite lätt att släppa markeringarna om han inte hittar dummien direkt, han är lite väl koncentrerad på mig, så det är bara bra att någon annan kastar så han lär sig att inte allt kommer från mig. Malva däremot är en riktigt bra markör, men där finns det lite kvar på dirigeringarna att träna. Intressant med lite utmaningar, eller hur?

Det är en trast som byggt ett bo ovanpå fågelholken på vårt uthus, skulle tro att det är hennes andra kull för i år, annars är hon sen. Flugsnapparen har haft en kull i holken tidigare i sommar. Hoppas att skogsfågeln har lyckats med sina kullar också.


Trastboet ovanpå holken. Har vi  inte en vacker vindflöjel?

24 juni
Trevlig Midsommar på Er alla!


Lite sommarblommor som växer på vår jordkällare!

23 juni
Då har jag en ny dator, ingen märkvärdig, är bara en typ kontorsdator men det räcker för mig. Installerade det gamla "Office" programmet med det gamla hederliga "FrontPage" så då är man kvar i hemsidesbranchen! Har föresten hämtat gräsklipparen och den gick bättre än vad den gjort de sista två åren, tänk vad dum man kan vara som inte lämnat in den tidigare, men de är så här då snålheten tar över....
Nu är vi ledig i tre dagar vilket är otroligt skönt, synd bara att vädret verkar bli dåligt men det är bara att gilla läget.

20 juni
Då var det måndag igen, lika bra det föresten! Bara att pumpa på nu, semestern är bara tre veckor bort, härligt.
I helgen (lördag em-söndag em) har vi haft hundvakt då vi själva har varit i Uppsala. Hade tänkt åkt ner till "Grönan" på söndagen men vi hoppade det då det i alla fall bara skulle regna, för hur kul är det att vara där i sånt väder. Vi blev kvar i Uppsala i stället, gick på Bio och på ett äventyrsbad, lite shopping också, men jag klarade mig lindrigt undan! :). Vi åt mat på lördagskvällen på en resturanante som jag inte minns vad hette men det var otroligt god mat där, ska fråga Siv vart vi åt så kommer det någon annan dag. Ja om det blir några fler uppdateringar vill säga, vi ska byta ut vår gamla dator, den är 9-10 år gammal och är lika trögstartad som gräsklipparen min, den är på verkstan förresten. En maskin som jag retat mig på må Ni tro.... Hur som helst så får vi se hur det går, jag gör hemsidan i ett gammalt FrontPage och om det går få över det till den nya vet jag inte. Om inte så Tack för mig!!

15 juni
I dag har Olle slutat nionde klass, tänk vad tiden går tycker det inte är längesedan han började första klass! Vi har ett trist väder, ganska kallt och tätt mellan regnskurarna. Ska ta med Malva ut och låta henne apportera några dummies i kväll, hanarna får bli hemma eftersom hon löper.


Vi åt tårta i kväll för att fira skolavslutning, Malva hade nog gärna villat haft hon också. Hon får nog en liten bit efter träningen ikväll...... :)

12 juni
I kväll var jag och Lipton till Elisabeth och tränade, jag ser en ganska stor skillnad på Lipton när det är lite andra hundar med, koncentration är inte lika 100 % då, men därför så är den här träningen jätte bra. Elisabeth hade två av sin cockrar med, Dotson och Cajsa, där ser man tydligt att det är hundar som varit med längre, störs inget av mig och Lipton.
Tog ut Malva en sväng också när jag kom hem och gjorde några dirigeringsövningar, gick skapligt men inte klockrent.

11 juni
I morse tog jag Lipton och Lilleman och åkte iväg till Hobergstjärn och gjorde några vattenapporteringar. Tycker faktiskt Lipton är ganska duktig, visst finns det kvar att lära men han är ändock bara dryga året. Lilleman han bara kan, väldigt sällan som han strular till en apportering!

För bara 20 min sedan (halv 3) satt Siv och jag och åt en sen lunch på vår altan och då kom det ut en rådjursget med två väldigt små killingar på åkern, killingarna var nog inte många dagar gammal. Sprang efter kameran men han inte tillbaka förrän de hade gått av och var i skogen igen. Men intressant var det. Nu i vår/sommar så har vi sett räv, älg, kronhjort, rådjur och en björn på samma område från vår altan, snacka om att bo härligt!!


Nora, hon ligger i solen hela dagarna. Att hon orkar?

10 juni
I kväll har jag planterat ett nytt körsbärsträd, råttorna åt upp det gamla under vintern. Jag vet inte om det är för sent på säsongen men ett försök kan det var värt. I dag har Siv och jag varit gifta i 16 år, så det får väl vara ett litet jubileumsträd!! Ska jag vara ärlig så hade jag inte en aning om att vi hade bröllopsdag, det var Siv som fick påminna mig som vanligt om det. Det har hon fått gjort i 16 år......

Värmen håller i sig så det är lite sparsamt med hundträning med kvalité, far nog iväg och kastar någon dummies vid någon tjärn i helgen. Då får hundarna lite svalka också. Nora däremot, hon älskar sol och värme, ligger och solar hela dagarna.

9 juni
Malva löper nu vilket är bra, då kommer hon att kunna vara med direkt på fågeljakten i höst. Bästa jakttiden är ju direkt vid 25 augusti och första delen av september. I år om allt går enligt planerna så kommer jag att följa med ett gäng till Härjedalen de första dagarna, vi kommer då att ha Finskspetsar, en Breton och mina Cockrar med. Alltid intressant att komma iväg några dagar i trevligt sällskap.
Vad Malva går för då det gäller skogsfågel visar sig, hon har ju deltagit i jakter förut med sin förra ägare Hasse men då var det mer de traditionella spanielvilten, kanin, fasan och rapphöns. Lipton blir också med, men där blir det mer för att lära. Men jag har ju Lilleman, och finns det bara fågel så ordnar han resten!
Känns skönt nu när man har lite fler hundar, Lilleman har fått jagat lite väl hårt i bland, men det blir ju så om man jagar flera dagar i följd utan att kunna växla med några andra hundar. Svårt att tro att jag skall få en bättre skogsfågel spaniel än Lilleman, får väl vara glad om jag får någon likvärdig. Lillemans stora styrka är att hans jaktlust, han jagar utan fågelkontakt timme efter timme om det behövs och det är en viktig egenskap om det är långt mellan fåglarna, sen är han väldigt säker om man tyvärr råkar felskjuta någon fågel som springer iväg, minns i alla fall tre tillfällen då han har apporterat tjädertuppar som bara väser och drar han i skinnet med näbben och den är kraftig på en tjädertupp.

Vädret är kanon just nu här i Hälsingland och det är viktigt så skogsfågelkycklingarna får en bra start, men först ska vi ha en skön sommar innan hösten kommer.

6 juni
Gjorde ett släpspår på ca 50 m med en kråka i går åt både Malva och Lipton. Lipton han fattade si så där men han tog sig fram i alla fall och apporterade spontant. Med Malva var det tvärtom, tog sig an spåret så det bara blåste om det, men blev lite strulig innan hon kom in med kråkan, tog en svår väg igenom ett kraftigt vindfälle och lämnade fågeln. Fick påminna henne att kråkan skulle med tillbaka, mat lämnar man inte..... :) Kastade ett par markeringar åt henne efter det och då var hon prickfri.
I dag på fm så var vi till min svåger och svägerska Torbjörn och Marie och tittade på deras nyhemkomne labradorvalp, som alla valpar så var den jätte fin. Den kommer från Amamus kennel i Jämtland och är naturligtvis ur jaktlinjer! Ska bli spännande att följa den lilla "Plura" som han kallas.
Våra egna hundar fick en timmes promenad i morse och sen får dom roa sig själv på gräsmattan i dag!


Malva som kråkapportör!

5 juni
Då var årets utställning över, som jag skrev i går så hade vi lite stövare anmälda bara 27 st. Det som gladde kanske mest var kvalitén på schillerstövarna, den var riktigt bra! Det var en schillerhane som förövrigt blev vackraste stövare. Hamilton och finnstövarna har alltid hållit en hög nivå här i länet så där förväntar man sig att det kommer några vackra hundar.
Man får hoppas att det blir mindre snö den här vintern så det går jaga och starta på prov hela säsongen, som det har varit under två år nu så har snön satt stop för all provverksamhet och det visar sig på sommarens utställningar med få anmälningar.

Nu ska jag gå ut med cockrarna och låta dom apportera några kråkor som jag har på upptining, har testat Lipton ett par gånger förut och förutom första gången då han var lite förvånad (inte konstigt det) har det gått bra!


Bernt Eriksson och Hans Karsbo två stövarentusiaster från Edsbyn. Bernt med Finskastövarklubbens keps och Hans med stövarkeps från Norge. Inga lokalpatrioter direkt........

4 juni
I dag så har jag varit i Alfta och ställt i ordning för Gävleborgsläns stövarklubbs utställning som ska hållas i morgon, Malva har varit med hela tiden, hon är otroligt lättsam att ha med, hon bara följer mig utan att jag behöver lägga någon vikt på att passa henne. Utställningen är en av de största om inte den största jakthundsutställningen i landet, Stövarklubben, Älghundsklubben, Taxklubben, Skällandefågelhundar och Dreverklubben har haft den här utställningen i 30 år tillsammans. Det är en fin tradition som tyvärr går lite trögt just nu, vi har ett vikande deltagareantal men det kommer ju som ett brev på posten då registreringssiffrorna sjunker på många jakthundsraser nu.
Nu ska jag ta en tur med jyckarna i skogen, kanon väder om det inte blåste så mycket. Tur det förresten, då är myggen borta!!

Under tiden jag sitter och skriver de här raderna så hör jag att Olle kommer efter vägen och har varit iväg med Malva och tränat lite med en dummie. Tog en bild i smyg, kul Olle!!

3 juni
Fredagkväll, skönaste dagen på hela veckan. I dag kändes det som att vi jobbade extra på en lördag, vet inte varför kanske för att vi var ledig i går. Nåväl, nu är vi ledig tre dagar i alla fall! Tog cockrarna iväg på lite vatten träning på kvällsidan och det roligaste var att jag fick med både Olle och Britta, Olle rodde och kasta dummies och Britta fotografera, gick förvånansvärt enkelt, trodde det skulle bli problem med att lura ut två tonåringar en fredagskväll på hundträning. Tack för Ni följde med!

Träningen då, den gick bra! Malva och Lilleman fick väl inte några svårare uppgifter att lösa, de kan mycket mer, Lipton fick tre apporter på ca 30-40 m som han fixa utan minsta problem, nu ska det sägas att det var nästan ingen växtlighet alls, utan så gott som bara blankvatten och då är det ju lite lättare. Men jag gläds åt den hunden, en härlig prick!

Några av Brittas bilder från kvällen.


Lipton


Lilleman och Malva


Malva på väg ut för att apportera en dummie

1 juni
I dag kom svaret på Liptons höfter, jag var ju tveksam till om det skulle bli ett positivt svar då jag tyckte att plåtarna inte såg 100 % ut, men resultatet var B!! Spelar ju ingen roll egentligen för Liptons funktion som jakt hund om det är B eller C men det känns ändå skönt att det var B.


30 maj
Nu är det en härlig tid, äppelträdet blommar för fullt och syren verkar ska blomma tidigare än vanligt, underbart.

Tidigare i dag så skrev jag texten ovan "en härlig tid nu med äppelblom etc". Det tar jag tillbaka, nu vet jag hur det brukar vara. Tog cockrarna för en träningskväll i skogen med lite apportering, tyvärr så var jag inte ensam, ungefär 1 miljoner myggor var också där. Inge myggmedel och ingen keps, äntligen sommar, som jag har längtat ....!!

29 maj
I går var Siv och jag med på något riktigt trevligt, vi var med på en "Mat stafett" här på Byn. Det går till så att varje par får en förrätt, huvudrätt eller efterrätt sig tilldelad, sen får man två kuvert som man skall öppna för att se vart man skall åka och äta de andra två rätterna. Vi hade huvudrätten och vi bjöd på kotlettrad med potatisragu. Till det hade vi citronsyrad rödlök, plus sallad.
Det innebär att man äter med 6 olika par under kvällen, sen avslutas kvällen med en gemensam fest på hotellet i Byn! 120 par deltog så det var en stor aktivitet på bygden i går kväll, riktigt roligt att det finns människor som engagerar sig och drar i gång sånt här, tack vare dessa så får så många andra en trevlig lördag, tack för det!

Det är ju morsdag i dag så morsan och svärmor är här och äter middag med oss, jag har bjudit på grillad tjäderbröst och potatistoppar med Västerbottensost i, blev en murkelsås till. De tre mammorna är Siv, mor Svea och svärmor Berit.

26 maj
I dag så har jag hd-röntgat Lipton. Höfterna var jämn på båda sidor men inte 100% tyckte jag, bara att vänta och se vad SKK säger. Vad än resultatet blir så kommer det inte att påverka Lipton som jakthund och det är det viktigaste för mig.

Plockade ett gäng Stenmurklor i morse också, så nu är det bara att fövälla dessa. Gör det 3 gånger för att vara säker. Bild på några här.


25 maj
Britta min dotter, har på sitt andra år i gymnasiet läst fotografering där de har fått lärt sig Photoshop bl.a. Kursen heter säkert något annat än fotografering men det är vad dom mest har gjort, tror jag.....? I alla fall så har hon som examensarbete gjort en kombinerad bakbok och fotobok som hon kallar "De sju dödsynderna". Britta bakar mycket och eftersom foto också är ett stort intresse så tycker jag att det var en kul grej hon gjorde, först baka sina grejer och sen fotografera. Just nu så har eleverna en utställning på Byn samt att vår lokaltidning gjorde ett reportage om dom, kul! Två av bilderna ser Ni här.


23 maj
Kvällsskift som gäller för mig den här veckan, jobbar mellan halv 2 och 12, brukar faktiskt gå bra. Kommer just hem från en joggingtur på 45 min. Nora har jag kopplad i ett midjebälte, men cockrarna är lösa, undrar hur långt dom egentligen springer, fullt ös hela tiden fram och tillbaks.

22 maj
Har varit ute och tränat vattenapportering i en av alla våra vackra skogstjärnar.
Malva och Lilleman var klockren, vilken nivå Malva låg på då det gällde vatten hade jag inte så mycket vetskap om mer än att hon hade godkänt vattenprov med sin förra ägare. Hon är en bra apportör på land och visade sig vara lika bra på vatten, Lilleman vet jag att fungerar! Lipton hade lite problem med de första försöken, han mest fastnade vid att leta vasstrån, han fick göra det ett tag för att själv förstå att det var inget som gick apportera. Började sedan om med kortare avstånd till apporten och då var det var inga problem. Kastade sedan några ganska långt ut, inte heller dessa blev några problem! Skönt att kunna åka hem med en bra känsla efter en träning.

Blev en extra träning med Lipton i kväll, Malva var med Britta och några kompisar på picknick i en park nere på byn och Lilleman var kvar hemma. Malva bara tycker det är för härligt att få vara med och mysa på sådana där "tjej grejer". Siv följde med och tog några bilder när vi tränade, alltid roligt att ha dessa och lägga in på bloggen. Vi tränade att Lipton fick klättra över en stenmur vilket han gör bra när han bl.a. apporterar en kråka som på bilden under. Han är ganska uppmärksam på mig vilket man kan se på den andra bilden.21 maj
Hade en intressant och nyttig träning med Lipton i dag, var ute med Elisabeth och hennes springer Merlin och cocker Cajsa. Vi gjorde några apporteringsövningar som gick helt ok för alla hundarna, men det viktigaste för mig vara att se att Lipton fungerade fast det var ett par för honom främmande hundar med.
I morgon planerar jag att göra några vattenapporteringar med Lipton och Malva, Lilleman får väl hänga med som säkerhet, lite väl kallt än för att ,man ska vilja simma och hämta dummies som de eventuellt skulle missa.....

15 maj
Nu har det varit en period med uruselt med uppdateringar av hemsidan igen, jobbar mycket för tillfälle så det går åt mycket energi där.
Som Ni läst tidigare så längtade jag till våren för att kunna komma igång med hundträningen, har varit ut en hel del i alla fall, några tillfällen varje vecka har det blivit. Kört mest bara enkla övningar i apportering för att grunderna ska sitta innan jag försöker med lite mer avancerade övningar. Både Malva och Lipton sköter sig helt ok, Lilleman han bara kan!

10 april
Efter gårdagens pessimistiska inlägg om framtidens stövarjakt så kommer här lite mer positiva tongångar!! Nu har mycket av snön töat bort, vi har haft riktig varmt och blåsigt ett par veckor så det är inga problem att hitta några markpartier som är snö fria. Äntliggen, som jag har längtat efter att kunna börja träna Lipton, Lilleman och Malva. Har varit ut tre dagar på rad och låtit dom apporterat lite, känns otroligt skönt att kunna ge dom en meningsfull aktivering efter den här vintern! Britta tog en bild på det kanske bästa vårtecknet jag vet, Tussilago.
Nu ska jag dra på mig joggingskorna och ta Nora och de övriga med på en jogging tur, känns inte så lockande just nu men man mår bra efteråt!9 april
I dag var jag på Gävleborgs läns stövarklubbs årsmöte, vi var säkert ett 30-40 tal personer där, det var väl de sista entusiasterna kan man nog säga utan överdrift. I vårt län så är det väldigt kärvt då det gäller all jakt med löshund, dagens rovdjurspolitik som säger att alla vargar skall vara i mellan Sverige kommer att ta död på den äldsta jaktformen i landet, nämligen stövarjakten och jakten med älghundar. Sorgligt.....

28 mars
Olle och jag var till Åre med några kompisar i helgen, för andra året i rad lyckades vi pricka in en snöstorm...... Såg inget av Skutan på hela helgen. Lade in en bild på Olle när han gör ett av sina alla trick här under.


 

12 mars
Det har fattas motivation för att uppdatera sidan, skyller på vintern, jag har tröttnat. Kom en 1 dm snö till den här veckan och mer lär det komma det är ju bara mitten av mars..... Olle och jag skall till Åre några dagar om ett par veckor så de blir trevligt, sen vill jag ha vår med barmark.

28 feb
I dag har det varit vaccinering utav Lipton och Malva, skönt att ha det gjort för några år framöver.

27 feb
Lipton fyller 1 år i dag!

26 feb
Äntligen är det varmt ute, runt 0! Hundarna bryr ju sig inte, men för mig är det så mycket skönare.

20 feb
Malva fyller 3 år i dag!

19 feb
Som jag trodde blev det en kall natt, -30 och drygt det på många ställen här runt Edsbyn.
Tog några bilder i morse när jag var ut med hundarna men det är svårt att få till nått bra på en svart hund.... Lade i alla fall in en under "fotoalbum" där Lipton och Malva kommer i full fart, plus den här bredvid.

18 feb
Fredagskväll skönaste kvällen på hela veckan, en "lång" helg framför sig. Kommer att bli en kall natt, -20 nu.......

Tänkte jag skulle skriva några rader om mina hundar.

Foxdalens Nora hon har just fyllt 4 år, en drevsäkrare stövare har jag aldrig haft. Är den bästa sällskapshund man kan tänka sig dessutom, hon bara finns, märks inte alls. Får hon bara följa med på promenaderna så är hon nöjd.

Red Garlic´s Honung "Lilleman" är 6 år i sommar, en fantastiskt jakthund som är härlig att se på. Han jagar med ett otroligt bra tryck, dessutom anpassar han sitt sätt att jag efter terrängen. Helt enkelt, rutinerad.

Vagnmakarens Yunnan "Lipton" han blir snart 1 år, där kan man tala om talang! Jag har försökt lagt en god grund för kommande jakter och han är en hund som jag tror mycket, mycket på! Men man skall komma ihåg att det är mycket kvar till fullfjädrad jakthund, men än en gång känslan är häftig om honom.

Vagnmakarens Malva hon blir snart 3 år, hon har ju bara varit i vår ägo i 2 veckor men det är fantastiskt att se hur anpassningsbara hundar är, känns som hon bott hos oss jämt. Kommer bli spännande att börja lära "känna" henne lite mer när träningen kommer i gång. Men så här långt håller hon på att bli familjen favorit....

Klart alla hundar har något på minus sidan också, även mina. Men här tänker vi positivt, trevligast så!!

12 feb
Gå in på länken här bredvid så kan ni följa med på en tjäderjakt jag var med om för drygt 1 år sedan. Det är ett reportage i
Jaktmarker & Fiskevatten
nr 2/2011 http://www.mixr.se/jakt-fiske/njutfull-tjaderjakt-i-gustaf-schroders-skidspar-0

11 feb
Nu har vi haft Malva i snart 1 vecka och det går kanon! Malva är väldigt lika vår Nora, älskar att ligga och betrakta det som sker i huset. Favorit platsen där hon ligger hela kvällarna är TV soffan....

6 feb
Kom hem sent i går kväll efter en långresa till Skåne, Siv och jag åkte strax efter lunch på fredag och kom hem med vår nya Cocker strax före 23,00 i går kväll.
Jag har fått förmånen att överta en tik som heter Vagnmakarens Malva från Hans-Erik Sjöbloms kennel Vagnmakarens. Stort tack för den här möjligheten Hans-Erik och Bodil!
Har fått en fin bild av "Hasse" på Malva, som Du kan se på hennes sida. Tycker det är en läcker bild då hon apporterar en snöig dummie.
Det är nu ett halvt dygn sen vi kom hem och allt går bara bra, Malva är en socialt mycket trevlig hund, säker i sig själv och väldigt glad i folk!!
 

5 feb
Nu är datorn Ok igen, så nu finns inget att skylla på om det blir långt mellan uppdateringarna.